Национален съвет бори корупцията

Национален съвет бори корупцията | StandartNews.com

Правителството създаде Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Съветът ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Той ще следи и отчита изпълнението на приетите стратегически и програмни документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им. Националният съвет ще обсъжда и резултатите от изпълнението на антикорупционните политики и ще предлага мерки за повишаване на тяхната ефективност. Междуведомственият орган ще прави предложения за изменения на нормативни актове в областта на антикорупцията и ще предлага на министър-председателя да възложи извършването на проверки от Главния инспекторат към Министерския съвет.

Председател на новосъздадения съвет е вицепремиерът по координация на координация на европейските политики и институционалните въпроси, а заместник – министърът на правосъдието. Членове на съвета са заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, икономиката и на финансите, заместник-председател на ДАНС, заместник-главен прокурор, представител на ВСС и ръководителят на Главния инспекторат към МС.

Националният съвет по антикорупционни политики ще заседава веднъж на два месеца с възможност за извънредни заседания, а за участие в тях могат да бъдат канени и представители на други държавни органи, както и представители на професионални и граждански организации и експерти.

Към Националния съвет по антикорупционни политики се създава и Граждански съвет, който да осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики. Негови членове са представители на неправителствени организации, на бизнеса и независими експерти, които работят активно и имат доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай