Народен съюз: Твърде малко са приходите от данък „уикенд"

Народен съюз: Твърде малко са приходите от данък „уикенд" | StandartNews.com

След въпрос на заместник-председателя на Народен съюз и депутат Георги Ковачев към Владислав Горанов, министър на финансите стана ясно, че очакваните приходи от т.нар. „данък уикенд" е едва 10%, което се равнява на 5,2 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на партия "Народен съюз".

По време на заседание на парламентарния контрол (15.07.) депутатът Георги Ковачев от Народен съюз постави ясни въпроси на Владислав Горанов, министър на финансите, относно т.нар. „данък уикенд". Ковачев пояни, че въпросите му касаят приспадането на данъчен кредит върху придобитите активи на фирми регистрирани по ДДС и по точно в частта им, когато се ползват за лични цели. Депутатът на Народен съюз припомни, че „данък уикенд" е повдигнал голяма обществена дискусия относно как ще се изчислява точната сума, която трябва да заплати данъкоплатеца.

„Националната агенция за приходите излезе с твърде детайлни и объркващи указания по темата, следствие на които не стана ясно, колко е общата дължима данъчно-осигурителна тежест върху това лично ползване. Нямаше и пълна яснота за параметрите при извършване на корекциите на ползването на данъчен кредит за активи, придобити преди 2016г. и ползвани за лични нужди в този предходен период", заяви Ковачев.

Георги Ковачев се аргументира и с тезата, че седем месеца след влизане на тези указания, в сряда (13.07.2016г.) в комисията по Бюджет и финанси са приети на първо четене промени в ЗКПО, които елиминират част от бюрокрацията, и в известна степен възстановяват справедливостта макар, че въпросът с осигуровките не се решава автоматично, а според вносителите с по следващ подзаконов нормативен акт. Промените влизат със задна дата от 01 януари 2016 г. и срещат принципна подкрепа от страна на браншовите организации, счетоводните и одиторски компании и най-вече с облекчение от страна на бизнеса.

Ковачев припомни на Владислав Горанов, че министърът е очаквал „най-малко 100 милиона" да влязат в държавната хазна т.е. средно по 8,3 млн. Месечно от този данък. И в тази връзка въпросите му са за постъпилите приходи за всеки един от месеците през 2016 г.; дали се оправдават прогнозата на Министерство на финансите за приходи от този ред на облагане; както и дали се коригират прогнозата си за текущата 2016, предвид очакваното влизане на новия режим на облагане?

От своя страна Горанов обясни на Ковачев, че отговорът му е условен, тъй като вместо да се начисли данък за ползването на актив, за който е ползван данъчен кредит или за лични нужди, данъчно задълженото лице е извършило корекции на ползвания данъчен кредит, то тази информация не се посочва индивидуално пред Националната агенция по приходите.

Условно приходите от данък „уикенд" от февруари до края на юни са в размер на 5,2 млн. Лева, а не очакваните 502 мил.
Според Горанов постигнатият ефект от дебата покрай данък „уикенд" е значителното подобряване на разбирането, че наличието на регистрацията по Закона за ДДС на едно лице, не означава категорично наличие на правене на покупки с 20% по-евтино.

Горанов посочи, че сме станали свидетели на прехвърляне на активи - особено превозни средства от техните номинални собственици на реалните им ползватели - физическите лица.

Горанов посъветва бизнеса, ако не иска да е в хипотеза, при която се затруднява неговата отчетност - да не ползва за лични нужди фирмени коли.

В реплика Георги Ковачев отново посочи, че голяма вина има НАП, тъй като указанията им не са били ясни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай