Нараснало доверие в "Борисов 3" след първите 100 дни

Нараснало доверие в "Борисов 3" след първите 100 дни | StandartNews.com

След 100 дни управление нараства одобрението към работата на кабинета "Борисов 3". 42% одобряват дейността на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това показват данните от проведено проучване на агенция "Барометър България" в периода 11-15 август 2017 г.

Ръстът в сравнение с началото на мандата е 7 пункта. 48% от анкетираните заявяват, че не одобряват, а 10% не дават нито положителна, нито отрицателна оценка за работата на третия кабинет на Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос "Одобрявате ли работата на правителството през първите 100 дни управление?".

За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо ниво на одобрение след първите 100 дни.

Министър-председателят Бойко Борисов е традиционно е с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета. Това най-вероятно се дължи на силната външнополитическа дейност, която развива премиерът – посещенията му в Германия, Франция, Турция и срещите на високо равнище. Обявената от правителството и Бойко Борисов „война" с административната тежест очевидно допринася за положителната оценка на работата на този кабинет. Борбата с бюрокрацията е залегнала и в програмите на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти и е обект на национален консенсус.

Покачва се одобрението и към вицепремиера Красимир Каракачанов.

Той традиционно е от водещите рейтингови политици, но вероятно разумната му позиция за преразглеждане милиардите разходи за ескадрилата самолети влияе положително. За това допринася и лансираното намерение в качеството му на военен министър за възстановяване на българската военна промишленост.

Подписването на Договора за добросъседство с Македония, с който съседната република признава официално общата ни история, също е оценена от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Бойко Борисов, подписал документа. Това е едно от обединяващите неща, харесвано от болшинството българи, за изтеклите 100 дни управление. Дори недоволството от действията на другият вицепремиер, отговарящ за демографската и икономическа политика, който също от квотата на Патриотите в това правителство - Валери Симеонов, срещу шумните курортни дискотеки явно се останало в малкия кръг на фейсбук закачки.

Повечето българи нямат отношение към проблема с регулирането на морския туризъм и по-скоро положително са оценили стабилизиращите действия на държавните органи на фона на дългогодишното бездействие пред очите на цялото общество.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също е един от одобряваните членове на кабинета "Борисов 3". Дейността на ръководеното от нея ведомство за улесняване на процедурата по издаване и подновяване на български лични документи за сънародниците ни, живеещи извън страната, е високо одобрявана.

Заместник министър-председателят Томислав Дончев също традиционно печели симпатиите на българските граждани и се подрежда в първата петица по одобрявани членове на министерския съвет. Той бе посочен от премиера и за председател на Съвета за административна реформа, каквато реформа среща одобрението на българите.

Избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност. Бичът на българското общество – безработицата, вече е заменен с липса на работна ръка в цели сектори на икономиката, което от своя страна също вдъхва оптимизъм и надежди за развитие и респективно обяснява данните от изследването. Обявеното още в началото на мандата 24% увеличение на минималните пенсии налива допълнителни симпатии от страна на засегнатите стотици хиляди българи. Също е положението и с увеличението на заплатите на учителите в България, които са приблизително 130 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай