Наплив от виладжии за вота в Пернишко

Наплив от виладжии за вота в Пернишко | StandartNews.com

9500 македонци с БГ паспорти може да наклонят везните в Кюстендил

Ковачевци държи рекорда с 13 пъти повече регистрирани спрямо миналата година

Перник се очертава като водеща дестинация в изборния туризъм преди кметския вот наесен.
Според официална справка от регионалното министерство миньорският център е сред областите в страната, които са рекордьори по промяната на настоящия адрес. За периода от 1 февруари до 25 април това са направили 1959 човека срещу едва 691 за същия период на миналата година. И в шестте общини на територията на региона месеци преди вота за местна власт се наблюдава раздвижване. Най-голямо е в община Ковачевци, където при 22 регистрирали се по настоящ адрес в първите четири месеца на м. г. за същия период на тази новите регистрации са 280 или близо 13 пъти повече. Следват Трън и Земен, където регистрациите са скочили съответно с 8 и 7 пъти. В останалите общини увеличението е двойно. В Перник - от 424 за м.г., за тази регистрациите са 952, в Радомир- от 135 са нараснали на 295, и в Брезник - от 73 на 149.
Освен в Перник съществени разлики има и в областите Видин, Монтана и Кюстендил, където през периода от 1 февруари до 25 април тази година, настоящият си адрес са променили 1771 човека при 612 м. г., а в самия областен център те са 364 при 247 регистрирали се по настоящ адрес в първите три месеца на 2014 г.

Столичани с корени от провинцията пълнят списъците на хора с настоящи адреси в Пернишко. Познаваме всеки регистриран човек и не смятаме, че става дума за изборен туризъм, коментира пред "Стандарт" кметът на община Трън Станислава Алексиева. През летните месеци регионът оживява заради наплив от летовници. Пенсионери с трънски корени подбират внучетата и се връщат за топлите месеци в селските си къщи. Не са малко и тези, които за постоянно са се върнали на село, защото предпочитат да живеят на спокойствие далече от града. Даже младо семейство от София от два-три месеца се е заселило за постоянно в Зелениград и таткото всеки ден карал децата до столицата на училище, въпреки че това са около 100 км в едната посока.
Местната администрация си направила своя справка какви хора са регистрирани, защото с набъбването на населението се налага да се удовлетворяват повече услуги. "Хората от селата слизат до общинския център на пазар, когато им се наложи, прибягват и до местната спешна медицинска помощ. Грижите ни се увеличават, но не и парите", споделя Алексиева. Това е причината преди няколко години местният Общински съвет да приеме решение, което дава привилегия на постоянните жители да си купуват дърва за огрев на преференциални цени. Надеждата на градската управа беше да се увеличат постоянните жители по списък, за да се разчита на по-голяма субсидия от държавата в бюджета на общината, която се пресмята въз основа на броя на жителите, независимо че територията с нейните 52 населени места е огромна. Мярката даде резултат, но мнозина предпочетоха да запазят адресите си в града

от страх да не загубят жителство или жилище

макар такава опасност да няма. Според Алексиева има резон тези хора да гласуват в Трънско, където прекарват по-голямата част от времето си. В някои села има регистрирани с настоящ адрес и дървосекачи от бригадите, които работят в района. Фирмите, почистващи заболелите от върхов корояд борови гори, не са местни и като свършат работа, работниците им се връщат по родните си места. Практиката показва, че се връщат там и за избори.
В село Туроковци пък имало регистрирани голяма група земеделски работници, наети от местен крупен земевладелец. Това е едно от двете села в общината, където тази година кметът ще се избира. Ако хората с настоящи адреси в село Горочевци си бяха сменили адресите като постоянни, и там можеше да има избори, защото според официалните данни сега там постоянно живеят 17 човека, а с настоящ адрес са 105.

Нямаме механизъм да ги връщаме хората, като искат да регистрират в своите къщи някого

обясни кметът на община Ковачевци Васил Стонимиров. Там при 22-ма записали се по настоящ адрес пришълци в първите четири месеца на миналата година сега за същия период на тази новите регистрации са 280 или близо 13 пъти повече. Това наложило две проверки от служба ГРАО в Перник, но не било открито нито едно нарушение. В момента отново се прави проверка. От общинската администрация са спокойни, защото всяка регистрация била направена по закон и нямало случаи, при които на един адрес да са записани много хора. За всеки записан с настоящ адрес в населено място в общината е представян нотариален акт за собственост на имота. "Многото хора с настоящи адреси при нас са още от 2007 г., когато законът позволяваше изборен туризъм и наистина имаше такава практика, но сега не се опасяваме, че пришълци ще повлияят на изборните резултати", коментираха от администрацията. От 10 села в общината избор на кмет ще има в половината. Там наистина допълнително регистрираните са колкото постоянните жители, че и повече, но не е ясно как това ще повлияе на избора на селски управник, защото преди изборите ще има още една регистрация, а хората наистина са местни и си идват за лятото.
Според официалните данни бум на гласоподаватели по настоящ адрес на местните избори през есента се очертават и в района на област Кюстендил, но и там новорегистрираните са предимно граждани със селски къщи, които обитават през лятото.
Още в началото на годината местната власт припомни на хората, които са били на работа в чужбина и имат настоящи адреси извън страната, но са се върнали по домовете си, да се пререгистрират. Възползвалите се от напомнянето обаче не бяха много, а тези, които го направиха,

няма да бъдат ограничени да гласуват

заради принципа на уседналост. И в общините на област Кюстендил няма "мравуняци" от по 40-50 жители на един адрес, както ги определи местната депутатка Мая Манолова.
В избирателните списъци на областния център обаче има около 9500 македонци с български паспорти и постоянен адрес в Кюстендил, но те не са регистрирани по настоящ адрес. При тях драстичните нарушения са в това, че в едно жилище има записани по 100-200 човека.
Управниците по места, особено тези от тях, които са с намерение да се кандидатират за следващ мандат, подкрепят идеята да се създаде механизъм за контрол спрямо нарушенията при регистрациите, защото през есента ще се гласува за кмет, като на места ще има вот в село със 100 души, където 20 гласа могат да обърнат вота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай