Нанков: Почти 1300 км от ВиК инфраструктурата ще бъдат рехабилитирани и новоизградени

Нанков: Почти 1300 км от ВиК инфраструктурата ще бъдат рехабилитирани и новоизградени | StandartNews.com

Изправени сме пред предизвикателството да направим ВиК сектора устойчив от финансова, социална и икономическа гледна точка. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на дискусионния форум „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура".

„Това е един от най-важните отрасли в обществения ни живот. Политиката освен, че се провежда като секторна от министерството, в нея са включени и редица други ведомства. Секторът е изключително важен не само защото е пряко свързан със здравето на хората. Във водата се е зародил животът", заяви Нанков.

По думите му темата с инфраструктурата във водния сектор е все по-проблемна. „Около 80 хил. км са водопроводите и канализацията. Тя се намира под земята и може би е невидима за хората като проблемите. Това прави много по-тежки усилията, които я оперират и експлоатират. От 2009 г. тече реформата във ВиК сектора. Това е тежка и високопарна дума, но факт е, че се реформира. Изправени сме пред предизвикателството да направим сектора устойчив от финансова, социална и икономическа гледна точка за всички потребители на услугата", допълни той. „В настоящия програмен период ще се усвоява огромен ресурс от почти 1,6 млрд. лв. Тези инвестиции ще минават пряко през ВиК операторите. Това е правилният подход. Служителите, които стопанисват тази инфраструктура, сме убедени, че ще бъдат и най-добрите и ефикасни бенефициенти. Предстои почти 1300 км рехабилитирана и новоизградена ВиК инфраструктура. Ще бъдат изградени две нови пречиствателни станции на територията на област Бургас", каза още Николай Нанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай