Нанков: БСП еволюираха за "Бузлуджа"

Нанков: БСП еволюираха за "Бузлуджа" | StandartNews.com

БСП еволюираха за "Бузлуджа", обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. "Както щяха да протестират, се съгласиха с процедурата, която им предлага законът. "Никой не може да ни накара да вършим нещо незаконосъобразно. Нито премиера, нито мен в качеството ми на министър. Факн е, че се предизвика дебат за „Бузлуджа", към момента имаме от страна отново на ръководството на БСП входирано искане. Този път не за право на собственост, а за безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години. Вече ще преценим. Това решение не се взима нито само от мен, нито от депутатите от Стара Загора, нито от кмета на Казанлък, а от Министерски съвет", продължи Нанков.

Кой е най-добрият и оптималният вариант за опазване на това да го наречем културно, според някои не толкова културно историческо наследство. Въпросът е, че имаме една даденост, един паметник, който трябва да бъде под една или друга степен реставриран и поддържан наистина като адекватен най-малкото и сигурен строеж. Защо не и от него да се генерират и приходи в качеството му на културно-историческа ценност, каза още министърът.

Той призна, че държавата няма ресерс, за да подържа такъв паметник. "Като се върна назад във времето, държавата май не е успяла да осигури такъв ресурс. Дори когато на власт са били и едни други политически сили", заяви Нанков и обяви, че БСП няма право да смята "Бузлуджа" за своя собственост. "Чл. 1 от онази Конституция отдавна не функционира. Паметникът не е на партията. По времето на Луканов, на Виденов и Станишев, нямам спомени паметникът да е реставриран и превърнат в мемориал и в каквото и да било, на каквото и да е", каза още Нанков и допълни, че според него конструкцията трудно ще се реставрира. 

През последните две седмици се била лансирала и идея, "Бузлуджа" да бъде определен като паметник на помирението. "Кой ще помиряваме, за какво? Не сме 1991-1992 г. Надживяхме май тези времена", отсече Нанков.

Шестте района за планиране в страната не съдържат съответно адекватна и социално-икономическа, демографска и териториална обосновка, отсече министърът на въпрос за земеделието. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай