Начертаха график за битката с бюрокрацията

Начертаха график за битката с бюрокрацията | StandartNews.com

Правителството одобри обобщен доклад с предложенията на всички министерства за намаляване на административната и регулаторната тежест върху гражданите и бизнеса. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Докладът идентифицира възможности за намаляване на административната и регулаторната тежест по отношение на 605 административни услуги и регулаторни режима (около ¼ от всички 2415 услуги и режими). Най-големи са възможностите по следните направления:
- намаляване на изискваните документи от заявителите – 284 услуги;
- въвеждане на служебно събиране на информация – 238 услуги;
- разширяване на каналите за достъп и предоставяне на възможност за комбинация на тези канали при заявяване и получаване на услугата – 127 услуги;
- опростяване на вътрешния процес и взаимодействието с други администрации – 101 услуги;
- премахване и/или намаляване на таксата/цената на услугата – 87 услуги;
- премахване на услугата – 76 услуги;
- намаляване на срока за извършване на услугата – 52 услуги.

Съгласно решение на Министерския съвет от 23 юни т. г. министерствата следва да изготвят и публикуват за обществено обсъждане проекти за изменение и допълнение на нормативните актове с оглед идентифицираните предложения. Към момента на Портала за обществени консултации са публикувани 42 проекта на нормативни актове, а още девет са включени в Законодателната и в Оперативната програма на Министерския съвет за второто полугодие на 2017 г.

Взето е решение инспекторатите към органите на изпълнителната власт да извършат до 20 септември 2017 г. пълен преглед за спазване на изискванията на Наредбата за административното обслужване при предоставяне на услуги в първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет и при наличие на нарушения същите да бъдат незабавно отстранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай