На живо: Депутатите обсъждат оставката

На живо: Депутатите обсъждат оставката | StandartNews.com

София. Народното събрание прие оставката на кабинета "Орешарски" със 180 гласа "За" (93 от ГЕРБ, 40 от БСП, 30 от ДПС), 8 гласа "Против" (от БСП) и и 8 "въздържали се" (7 от БСП и 1 от ДПС). В пленарната зала присъстваха почти всички депутати, както и членовете на Министерски съвет. 

Като първа точка в новата седмична програма на Народното събрание бе включено разискване на оставката на кабинета "Орешарски". При обявяването й от председателя Михаил Миков, групата на ГЕРБ избухна в аплодисменти. "Не бързайте да ръкопляскате, защото още не сме я приели", контрира ги Миков.

В изказвания, реплики, дуплики, взаимни обвинения, спомени от миналото и съвети за бъдещето депутатите прекараха 2 часа от началото на заседанието. Депутатът Красимир Ципов от ГЕРБ предложи гласуването на оставката да бъде преди почивката, която обикновено се обявява в 11 ч. При първото гласуване предложението не бе прието, тъй като твърде малко депутати бяха останали в залата по време на последните изказвания, а за приемане са нужни 88 гласа. При поисканото прегласуване "За" гласуваха 91 депутати, сред които всички от ГЕРБ, а 71 от БСП и ДПС бяха против. Веднага след това парламентарната група на "Коалиция за България" поиска 30 минути почивка и председателстващият Алиосман Имамов я обяви и стана ясно, че оставката ще бъде гласувана след 11.30 ч. Тогава обаче дебатите продължиха. 

Орешарски: Работихме в интерес на хората

Оглавих правителство без широка парламентарна подкрепа и наложих експертен модел на управление. Поех нелека задача – да оглавя правителство без подкрепа. Представих програмни намерения, управленска програма, която беше в началото на всяка наша дейност. Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашия ангажимент до края на май тази година. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно, каза премиерът Орешарски в изявлвнието си пред народните представители преди гласуването.

Благодари на тези, които са подкрепяли кабинета и на опозицията за градивната критика. Винаги съм гледал на вас като на представители на огромното мнозинство български граждани, които имат поне една обща цел 

Хронология на изказванията в залата:

Левицата: Имахме успехи, но нямахме подкрепа

Червеният депутат Атанас Мерджанов направи изказване, в което призова за успокояване на емоциите и каза, че в изборите няма нищо страшно, те са естественото решение на политическите кризи. Този парламент и правителството се разпускат преждевременно не защото не се справяше с работата си, каза Мерджанов и изреди успехите на властта в областта на социалната политика и в парламентарния контрол. По думите му правителството не е получило никаква подкрепа за правилните си инициативи от опозицията, от президента, от гражданите и от една от подкрепящите партии. 

След него се изказа съпартиецът му Мартин Захариев. Той направи забележка за юридическата формулировка на документа, с който Пламен Орешарски подава оставката. Захариев посочи, че Министерският съвет ще работи не до избирането, а до назначаването на нов кабинет, тъй като той ще бъде назначен от президента Росен Плевнелиев. Почти два часа по-късно Захариев отново взе думата, за да попита какво се случва с електронното управление и да заяви, че "ние не само изоставаме, а сме увиснали на ръчната спирачка на технологичното развитие".

След почивката в 11.30 ч. Корнелия Нинова изреди всички социални придобивки, осигурени от управлението на социалистите - за увеличаването на майчинството през втората година, лекарствата за военноинвалидите, помощите за второ дете и първокласник в семейството, облекченията за работодатели, които плащат стипендии, ваучери за храна и т.н. "Направихме една грешка", призна Нинова, като спомена неуспеха на националния план за действие по заетостта, след изтичането на европейската Програма за развитие на човешките ресурси. Тя посочи, че оставят пенсионната реформа на следващото управление и призова, което и да е то, да даде надежда на българските работещи и пенсионери. По думите й социалната политика може да обединява и чрез нея се постигат добри резултати.

Местан: Не приемам оценката за разруха и катастрофа

Политическият процес не успя да изгради култура на коалиционността, заяви в изказването си лидерът на ДПС Лютви Местан. Оценката за работата на кабинета не може да бъде абстрахирана от оценката на условията, при които е изпълнявал правомощията си, посочи Местан. Той призова за обективна и без емоции оценка на работата на нареченото от него "управление на парламентарното малцинство". "Ние нямаме изработени обективни критерии за успеха или неуспеха на едно управление", каза Местан, тъй като според него всяка оценка е през призмата на определени интереси и търси ползи за бъдеща предизборна кампания. „Не приемам оценката за разруха, за катастрофа, защото чета в тази оценка желание да се спечели предварително предимство – както в хода на предизборната кампания, така и после", допълни още Местан. "Длъжни сме да намерим правилната формула за управление", категоричен бе лидерът на ДПС. Той призова да се отнасяме с необходимото уважение към конституционо избраното българско правителство. 

"Няколко народни събрания и няколко правителства носим отговорност за дискредитирането на парламентарната демокрация", призна Лютви Местан. По думите му, колкото повече се уронват устоите на парламентарната демокрация, толкова повече се подготвя почвата за управлене на "силна ръка" и дори отиване към промяна на държавното управление като президентска република. Той се обяви категорично за запазване на формата на парламентарна демокрация и за нейното оздравяване в България. "България няма нужда повече от проблематични коалиции, нито пък от модел, при който авторитетът подчинява институциите на себе си", отсече Местан. Според него е необходима ясна и широка парламентарна подкрепа за правителство на ефективно управление и на вече закъснелите и неотложни реформи.


Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в онзи четвъртък, обяви Лютви Местан. "ДПС заяви, че е партия, за която изразът "Властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак и свиддетелство като конкретно поведение, че ние можем да се лишим от власт в името на ценности, но няма да се отречем от ценностите си заради властта", аргументира оттеглянето на подкрепата на ДПС за правителство лидерът на партията.

"Независимо как ще бъдем разположени в рамките на 43-тото НС, няма да бъдем опозиция на основни национални приоритети, стига да е постигнато съгласие и консенсус по тях. Бойкотът не е език на парламентарната демокрация, опозицията трябва да е коректив чрез диалог, чрез механизмите на парламентарните дебати. Това отсъстваше като характеристика на парламентарните дебати", отчете Лютви Местан. 

Евроатлантическите ценности трябва да съблюдаваме всички, независимо от партийните си различия, подчерта той. И изрази гордост, че ДПС не съучаства в "престъпното решение за увеличаване на мораториума, с който забраняваме на европейски граждани да купуват българска земя". "Надявам се да сме се отказали от илюзията, че интеграцията ни в ЕС приключи на 01.01.2007 г." Тя започна тогава, смята лидерът на ДПС. "Прикачени на последния влак на коловоза, няма да имаме привилегията да се движим на същата скорост като целия ЕС, ако сами не си свършим работата тук", подчерта той. 

Лютви Местан благодари за "трудната работа", която са имали с кабинета Орешарски и призова за лишена от злоба и агресия предизборна кампания. 

Цветанов: Да се смирим

Изказване от името на ГЕРБ направи зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Той призова към смирение и съхраняване на достойнството на институцията Народно събрание, както и да бъде забравено противопоставянето. Цветанов каза, че изборите за досегашното управление са били не на 12-и, а на 11 май, когато избухна скандалът с костинбродските бюлетини. По думите му протестите са показали, че противопоставянето в парламентарната зала не е дошло от страна на ГЕРБ, а властта е провеждала политика на реваншизъм и противопоставяне, докато опозицията искала да обедини усилията на миналото и сегашното управление, за да се възползва страната от европейските фондове и другите възможности на членството. По думите му най-голямата парламентарна група е била изкуствено изолирана и превърната в опозиция. 

Цветан Цветанов отправи добри пожелания и уважение към всички министри, както и да са управлявали, заради институционалността и демокрацията. Той многократно призова за отхвърляне на противопоставянията и поиска да бъде приета актуализацията на държавния бюджет за 2014 г., за да може служебното правителство да навакса някои от изоставянията и да може да работи, за да проведе честни и демократични избори.

Престрелка между БСП и ГЕРБ за грешки и постижения

Петър Кънев от левицата изреди грешките на управлението на ГЕРБ в икономическата и финансовата сфера и им отправи редица съвети, в случай, че вземат властта и трябва да управляват следващия мандат. Той упрекна финансовия министър на кабинета "Борисов" Симеон Дянков, че блокира ДДС-то на множество фирми, с което им съъздаде затруднения и това доведе до фалирали бизнеси, както и за национализирането на резерва на Здравната каса, заради което според него днес във фонда има огромен дефицит. "Не го правете отново", призова той. Петър Кънев призова всички политически сили да се съсредоточат върху действията за съживяването на бизнеса, за да заработи икономиката.

Репликира го Менда Стоянова от ГЕРБ, която цитира пък неуспехите на управлението на кабинета "Орешарски". Според нея правителството подава оставка сега, защото множеството дефицити в държавата са на път да "лъснат" и големите затруднения ще останат за служебния кабинет и следващото управление. Тя предупреди за спрените плащания по европейските оперативни програми и за по-ниската от предвиденото събираемост на осигуровки, данъци и акцизи. Стоянова обясни по какви причини са извършвани финансовите политики на Дянков и призова за вдигане на лимита на държавния дълг, защитавайки искането на ГЕРБ за актуализация на държавния бюджет.

Съпартиецът й Делян Добрев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ, посочи, че социалната политика през цената на тока е довела до милиарди допълнителни задължения в енергетиката само за една година. По негови данни 2014 г. е първата от 10 години насам със спад в туризма "категорично с над 10 процента".

Петър Кънев му отговори, че само след около седмица той и неговите колеги ще направят лично много за стимулирането на туризма в България.

Бившият социален министър Тотю Младенов опонира на Корнелия Нинова, че не са били разкрити обещаните 250 000 работни места, свършили са парите за личните асистенти на хора с увреждания и обвини социалистите, че са спрели пенсионната реформа, с което застрашават настоящите и бъдещите пенсионери.

В дуплика Нинова го обвини в манипулация, защото двете партии заедно са гласували за усвояването на европейската младежка гаранция. Тя обяви, че БСП продължава да стои на позицията си за пенсионната система и не трябва да се увеличава възрастта и стажът за пенсия.

По темата за социалната политика думата взе социалният министър Хасан Адемов. Той посочи, че при предсрочно прекратен мандат няма право да прави календар на успехите и призна, че въпреки всички мерки българите не живеят много добре и социалната ни система не е в най-доброто състояние. Но той опроверга обвиненията на ГЕРБ, че политиките в социалната сфера не са били за сметка на допълнителни дефицити, а са били изцяло в рамките на предвидените приходи в системата. Адемов алармира, че дефицитът на държавното обществено осигуряване става все по-голям и по този повод всички политически сили трябва да търсят съгласие, за да разрешат този голям проблем. Отново призова опозицията и социалните партньори за подкрепа за непопулярните, но крайно необходими мерки за преодоляване на дефицитите. Той изнесе данни за започналите работа безработни, както и за това, че парите за личните асистенти са гарантирани до края на годината. 

Министърът посочи, че се работи по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Относно пенсионната реформа, Адемов каза, че има готов изработен модел за решаване на проблема с ранното пенсиониране, но "за съжаление не ни достигна време". "И кворум, г-н министър, и кворум не ни достигна", вмъкна председателят на НС Михаил Миков.

Заседанието започна с полагане на клетва от новоизбран народен представител Цонка Каснакова - Иванова от листата на ГЕРБ. Тя заема мястото на Красимир Стефанов, който пожела да напусне Народното събрание на 1 юли. Тя е шестият кандидат в листата на ГЕРБ в Хасковския многомандатен избирателен район и влиза в парламента вместо петия в листата Георги Еленков, който се отказа от правото си да замести Стефанов.

Със 199 гласа "За" и двама въздържали се бяха приети на първо четене изменения в закона за висшето образование. Веднага след това промените бяха приети и на второ четене със 188 гласа "За" и двама въздържали се. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай