На първо четене: Депутатите ограничиха възможностите за обжалване на обществени поръчки

На първо четене: Депутатите ограничиха възможностите за обжалване на обществени поръчки | StandartNews.com

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, насочени срещу „тенденциозното и неоснователно обжалване", предаде „Фокус".

„За" законопроекта гласуваха 93 народни представители, „против" – 20 и „въздържали се" - 42, с което той бе приет. Промените са внесени от ПГ на ГЕРБ и с тях се въвежда отговорност за причинените вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване.

Ограничава се и кръгът на лицата, които могат да възразяват срещу резултатите от процедурата, а също и изискванията към тях.

В рамките на дебата от „БСП за България" обявиха, че няма да подкрепят промените в ЗОП. Секретарят на групата Филип Попов посочи, че левицата няма как да подкрепи законопроекта в този му вид, защото предложенията в него не са нормални за една правова държава и няма да се приемат добре от европейските институции.

Според него се разбира желанието на вносителите да се осигури още една бърза писта по поръчките, но тя би следвало да е балансирана.

От ДПС заявиха, че ще се въздържат от подкрепа на закона, защото споделят целите, но не и методите в проекта. Според Хамид Хамид от ДПС това може да се тълкува като възпрепятстване до достъпа до правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай