МВР взе пистолета на Цветан Цветанов

Глобиха бившия вътрешен министър, отказа криминална регистрация

МВР взе пистолета на Цветан Цветанов | StandartNews.com

София. Служба КОС към МВР отне личното оръжие на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Причината е, че срещу него се води следствено дело и той трябва да е криминално регистриран. Като такъв той е бил заснет, снети са му отпечатъци и е заведен в картотеките на МВР, където се водят на отчет всички, срещу които се води наказателно дело от общ характер. Цветанов е предал оръжието си доброволно. Преди това обаче упорито е отказвал да бъде регистриран като криминално проявен в картотеките на МВР, обясниха от СДВР. Това принудило бившите му подчинени да му наложат глоба по Закона за МВР в размер на 100 лева.

Подучен от адвоката си Менко Менков, Цветанов се явил на призовката в СДВР и отказал регистрация с мотив, че наредбата противоречи на конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс. Столични полицаи обаче коментираха, че Наредба 701 за полицейската регистрация е издадена на 17 март 2011 г. и влиза в сила от април 2012 г., разписана лично от Цветанов. Съгласно нея той трябва задължително да бъде регистриран, тъй като е обвинен, че е допуснал да се осъществява незаконно подслушване. Цветанов е отказал писмено регистрацията, след което му бил издаден наказателен протокол заради неизпълнение на полицейско разпореждане. Изискването за полицейска регистрация на обвинените лица е залегнало и в Закона за МВР. В чл.59, ал.1 от него се казва: "Полицейските органи регистрират лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Държавните органи, осъществяващи наказателното производство, са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи". Алинея трета на същия текст пък гласи, че не се изисква съгласието на лицето, за да му се вземат отпечатъци, да бъде сниман и да бъдат събрани лични данни.

Междувременно пък се разбра, че бившият премиер Бойко Борисов може да бъде доведен принудително, за да бъде изслушан от временната анкетна комисия, която се занимава с полетите на "Авиоотряд 28". Борисов вчера не се яви пред комисията, което налага повторното му призоваване от домашния му адрес в Банкя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай