МВнР: Българската позиция за Сирия отразява общата позиция на ЕС

МВнР: Българската позиция за Сирия отразява общата позиция на ЕС | StandartNews.com

Българската позиция за ударите в Сирия отразява и изказаната от Федерика Могерини от името на 28-те държави-членки на ЕС. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Правителството счита, че в рамките на неговите правомощия изцяло е по-важно да приеме една балансирана и защитаваща интересите на държавата позиция, какъвто беше случаят и с еднократната военна интервенция срещу бази и центрове за разработване и създаване на химическо оръжие, заяви Захариева. - Не чухме критики към съдържанието на самата позиция от президента. Наистина призовавам по-скоро да мислим да бързата реакция на държавата, а не за удължаване на безкрайно взимане на решенията. Още веднъж подчертавам, че изцяло в правомощията на правителството е да осъществява външната политика. Неслучайно ще поискаме среща, за да изясним и начините на координация. В спешни ситуации понякога е по-важно да имаме бързи реакции. Лично съм водила такива разговори с президента преди това. Настояваме да има още една среща специално по тези теми във връзка с различните сектори, за да можем да изчистим недоразумения, ако е имало такива. По отношение на самата позиция, не виждам каква критика може да има и не виждам какъв е проблемът", допълни Захариева.

И уточни, че би приела тази критика, ако мнението на президента е било диаметрално противоположно и различно. „Но българската позиция отразява и позицията, която малко по-късно изказа и Федерика Могерини от името на 28 държави-членки на ЕС и която беше потвърдена преди два дни в понеделника на Съвета на външни министри", каза още Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай