Мустафа Карадайъ: Историята ще ни помогне да намерим верния път в заедността

Мустафа Карадайъ:  Историята ще ни помогне да намерим верния път в заедността | StandartNews.com

"Когато отбелязваме важни исторически моменти, винаги имаме респект - към паметта, към подвига, към саможертвата, в името на свободата, в името на демокрацията, в името на човешкото достойнство в стремежа за справедливост. Свободата е философска категория и характеризира човека и неговото съществуване. Свободата е свързана с въпроса за избора и човешката воля, с въпроса за отговорността. Свободата е ценност". Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на тържествената сесия на общинския съвет на Кърджали по случай празника на общината. "Ценност е и историческата памет", подчерта Карадайъ. И продължи: "Ние трябва да уважаваме историческата памет. И на празници като този трябва да отдадем дължимито на всички, заради чиято саможертава и подвиг, днес живеем в свободна и демократична държава".

"В празници и делници, живеем заедно, обединени от общи споделени ценности. Днес тези ценности ни обединяват в една обща Европа и тези ценности са опора и надежда за общото ни бъдеще, за по-доброто ни бъдеще", подчерта председателят на ДПС.
"Какво обаче се наблюдава последните години?!Някои се опитват да ни разделят. Някои се опитват да ни противопоставят дори на празници като този", каза още Карадайъ. Той подчерта, че няма да отмине с мълчание "поредната проява на противопоставяне и разделение".

"Политиката на разделение и противопоставяне, за съжаление, става официална държавна политика, когато се прави от институциите на държавата. Ползването на един празник от държавата за разделение на обществото е недопустимо в европейска България", категоричен бе Мустафа Карадайъ.По думите му "държавата не е една партия, дори и да е на власт". "Нарушаването на правилата ни отдалечават все повече и повече от нормалността, която е жизнено необходима за страната ни. Ползването на историята за противопоставяне и за политическа легитимация не води до нищо добро. На националния празник, на официалните празници - все сме заедно. Организират се в координация, в диалог и представителите на централната власт са заедно с домакините от съответната община, град, населено място", заяви Мустафа Карадайъ. И допълни: "Празникът на Кърджали е местен празник. Органите на централната власт са поканени да присъстват на организираните от общината тържествени мероприятия. А от друга страна вчера имаше организация от страна на една партия - ГЕРБ. Това е организирано партийно мероприятие на ГЕРБ. Защото дори и народни представители от опозицията не бяха поканени. Кой има право да си позволява, да си присвоява историята, да си присвоява празници, да разделя и да противопоставя?! Никой! Дори и този, който е на власт. Както казвате "дребните боричкания", Г-н Областен управител, "кой да води бащина дружина" - не води до нищо добро".

Мустафа Карадайъ поздрави всички граждани на Кърджали с празника и призовава: "да проявим волята да бъдем единни, да работим за стабилност, за по-високи доходи, за по-добри дни за всички нас и нашите деца". Докато ние не осъзнаем простата истина, че сме призвани заедно да си помогнем и да работим за мир и просперитет, всичко би било напразно. Историята и уроците от историята трябва да ни помогнат да намерим верния път в заедността. Поклон пред паметта, подвига и саможертвата, в името на свободата и демокрацията", заключи Мустафа Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай