МС одобри проект за финансовата помощ за НЕК

МС одобри проект за финансовата помощ за НЕК | StandartNews.com

Чрез увеличение на бюджета на Министерството на енергетиката се предоставя възмездна финансова помощ за изплащане на задълженията на „Националната електрическа компания" ЕАД. Това предвижда законопроект, одобрен на днешното заседание на Министерският съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.

С проекта на закон се цели осигуряване на финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM във връзка с проекта АЕЦ „Белене". Според законопроекта, НЕК ЕАД не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения.

През месец юни 2016 г. Международният арбитражен съд постанови решение по арбитражното дело, с което осъжда НЕК ЕАД да заплати на „Атомстройекспорт" АД дължимите суми за произведеното оборудване съгласно подписаното на 05.11.2008 г. Допълнение №5 за поръчка и производство на оборудване с дълъг цикъл на производство. Съгласно Арбитражните правила на Международния арбитражен съд, решението е окончателно и задължително за страните и следва да се изпълни незабавно.
За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е регламентирано, че възмездната финансова помощ ще се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия, допълват от МС.

По-рано днес премиерът обяви, че правителството иска от парламента разрешение да помогне на НЕК за реакторите от "Белене". Повече четете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай