Москва удари черен печат на наш дипломат (ОБЗОР)

Москва удари черен печат на наш дипломат (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-лесно е да те изкарат русофоб, заяви Илиян Василев

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев попадна в забранителен списък за посещение в Русия. Това съобщи самият той в блога си днес. По-късно от външното министерство потвърдиха, че на него и още 88 души от ЕС се отказва достъп до Руската федерация. "Разминаванията ми с колегите от руския МИД и руското посолство възникнаха още в годините, в които се роди идеята за енергийния шлем", пише Василев.

"Основният ми аргумент и тогава и сега бе, че в тези проекти има прекомерно много геополитика и небалансирани интереси, които при условията на новото ни членство в ЕС и НАТО ще ни изправят пред невъзможни избори", казва бившият ни посланик в Москва. И допълва: "След като нямат нормални аргументи, е много по-лесно да се лепне етикет "русофоб" и да те вкарат в забранителен визов списък". В него са още граждани на Полша, Литва, Латвия, Германия, лидерът на холандските либерали Ги Верховщад и британецът Ник Клег. Българското външно министерство е било информирано от посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на ЕС в руската столица списък. Освен имената руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп, се казва в позицията на външно министерство. В този смисъл българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация, отбелязват от министерството на външните работи.

Берлин поиска обяснения

Европейски политици отправиха критики срещу черния списък с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия, предаде ДПА. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на "упорития опасен конфликт" в източната част на Украйна. "Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане", коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск. Берлин поиска обяснения от Москва, съобщи външното министерство, добавяйки, че хората в списъка имат право да знаят защо са били включени, за да могат да предприемат съответните правни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай