Московски: Ако самолетът не става, го подменяме

Московски: Ако самолетът не става, го подменяме | StandartNews.com

За трети път се появява дефект на правителствения „Фалкон" в рамките на 6 месеца. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Транспортният министър Ивайло Московски разказа повече за случая. Той обясни, че по първо мнение на екипажа на полета не е сработила електрониката. Нищо механично няма счупено по самолета. Най-вероятно проблемът е в някой датчик или сензор, който не е сработил и колесникът не се е затворил.

Министърът беше с премиера на борда на самолета. Той разказа, че са били във въздуха допълнително около 15-20 минути, за да могат да изразходят достатъчно гориво. Московски разказа, че самолетът има програма, в която са заложени сервизните дейности и редовно минава на преглед.

При предишното несработване на колесника е бил на сервиз в Базел, Швейцария като там са били сменени доста неща именно по електрониката. Според министъра "Фалконът" трябва да бъде пратен на сервиз директно в завода на производителя.

Инженери от "Авиоотряд 28″ ще правят необходимите тестове на самолета на летище Варна.

Ивайло Московски е на мнение, че самолетът трябва да се закара в завода производител във Франция за техническа проверка. Московски уточни, че електрониката, свързана с колесника, е слабото място според специалистите. „Аз наистина съм притеснен от тази повреда и ще напишем писмо до производителя за мнение – ако повредата не може да се отстрани, то ще предложа самолетът да се подмени", обобщи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай