Москов: Дано Турция не влезе в спирала на насилие

Москов: Дано Турция не влезе в спирала на насилие | StandartNews.com

Здравният министър Петър Москов коментира в ефира на бТВ случващото се в последните дни в Турция, като заяви, че позицията на България е да пледираме активно южната ни съседка да не влезе в спирала на насилие и ескалация на напрежение. Той предупреди, че насилие води до още повече насилие.

"Не бива да има ескалация на насилие в Турция. Важно е за България да има ясна и стабилна конституционна власт в Турция и ако тя стане страна с признат военен конфликт в нея, то България ще бъде първата близка и мирна държава. Това означава, че бежанци от Турция и други страни ще идват у нас", каза още той.

Москов коментира още, че не се чувства застрашен от възможни рокади в кабинета, но ще подаде оставката си, ако Борисов я поиска.

На критиките, отправени му от лидера на БСП Корнелия Нинова, той отговори с думите, че вече стават банални, тъй като му искат оставката от десетия ден след идването му на власт. На обвиненията, които тя отправи, Москов отвърна с позицията, че това са лъжи и става дума за непознаване на ситуацията в сектора. "Нито едно от твърденията на Нинова не е вярно. Закрити общински болници няма, даже имаше сливания, за да се избегне затваряне", добави министърът и уточни, че няма нито тенденция, нито желания да се закриват болници. Наличието на монопол при лекарствата също беше отречено.

Здравният министър коментира и предложенията за нов правилник за фонда за лечение на деца. По думите му промените в момента са на етап обществено обсъждане и ще гарантират ясна и публична процедура за това децата, които имат нужда от лечение, но България не може да го осигури, да се лекуват в чужбина или да бъдат лекувани извън покритото от здравната каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай