Мощи на Иван Рилски пазят Янакиева

Мощи на Иван Рилски пазят Янакиева  | StandartNews.com

За една година борбената дама се раздели с БСП и кметския стол

Росица Янакиева е третият човек на висок държавен пост в историята на Перник. Така настоящият председател на общинския съвет Милан Миланов от позицията си на историк подреди доскорошния пернишки кмет до президента (2002-2012) Георги Първанов и комунистическия функционер Георги Димитров, който е бил премиер. Поводът за заключението бе избирането на Янакиева за зам.-шеф на 43-ото Народно събрание. Тя се раздели с кметския стол в Перник не без колебание. В крайна сметка процедурите изпревариха решението й и дамата се оказа с прекратен градоначалнически мандат, още преди да е взела решение за себе си. То зависеше и от мнението на съпартийците й в Перник, но и от ръководството на АБВ, което трябваше да прецени дали парламентарната група може да се лиши от човек като нея. За една година борбената дама се раздели и с БСП, и с кметския стол, казват съгражданите й в миньорския град.

Ден преди да положи клетва като депутат, Янакиева обяви какво оставя след 7-годишно кметуване - построените и ремонтирани пътища, за всичката доизкусурена и ново изградена подземна инфраструктура, за ремонтираните училища и новите детски градини, за социалните услуги и работата с младежите. Хората ще кажат дали това е било време на успешно управление, но ние не сме рушили, а само сме изграждали, обобщи бившата вече кметица на Перник. Докато вървеше предизборната кампания, тя сама допълваше към похвалните думи за нея и това, че е оставила площада разровен заради осъществявания в момента проект за обновяване на централната градска част. И пред дома ми са ме причаквали хора, за да се оплачат заради създадените неудобства, но като стане готово, и най-големите скептици ще останат доволни, казва сега Янакиева.

За вечността обаче ще остане частицата от мощите на небесния покровител на Перник св. Иван Рилски, донесена в града през 2009, за да остане вовеки. Именно кметицата има личен принос градът и храмът на светията да получат тази привилегия. Янакиева твърди, че нито за миг не се е съмнявала в застъпничеството на св. Иван. Даже страшното земетресение от май 2012 г., което според нея е върнало развитието на общината поне 10 години назад, се размина без човешки жертви, а другите големи бедствия в страната все заобикалят Перник тъкмо заради покровителството му.

За зам.-председателя на парламента Росица Янакиева това е второ депутатстване. През 2005 г. тя прекъсна втория си мандат на кмет на най-голямото пернишко кметство "Изток", за да получи доверието на хората за Народното събрание. Преди местните избори през 2007 г. обаче, почувствала се неудобно като единствения пациент в комисията по здравеопазване, тя реши да се откаже от парламентарната банка, хората я избраха за кмет и този път тя пое голямата община за седем години.

С практиката си на опитен градоначалник, тя вече е определила първите си задачи като депутат. Общините не са готови с методика да таксуват изхвърлените битови отпадъци според количеството им, констатира Янакиева и допълва, че трябва да се пипне нещо, защото според закона за отпадъците мярката трябва да се приложи от началото на следващата година, а на практика няма методика и готовност в общинските администрации да я приложат.

След толкова години в реалната политика, сега тя е далече от професията си на химик, която е упражнявала в младежките си години, но казва, че би се върнала към нея. Сред големите й радости са внуците - чаровницата Росица и Матей, който се роди в нощта на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай