Младите висшисти със сигурна работа

Европа ще плаща стажа на специалисти до 29 години

Младите висшисти със сигурна работа | StandartNews.com

София. Закон за младежката гаранция ще стопи безработицата при висшистите до 29 години. Социалната мярка е приоритет номер 1 за соцлидера Сергей Станишев, който успя да направи кампанията на ПЕС валидна за всички страни в ЕС. Още в първите месеци на новия парламент текстовете на закона ще бъдат внесени за гласуване, съобщи за "Стандарт" социалният експерт на БСП Драгомир Стойнев. Става дума за законодателство, което ще гарантира работа на младите хора до 4 месеца след излизането им от университета.

Стойнев припомни, че след множество совалки на соцлидера Съветът на социалните министри на ЕС постигна съгласие за въвеждането на европейска младежка гаранция като официална за Европа, респективно и за България. И извоюва 6 млрд. евро от бюджета на ЕС за програмата. Парите ще се разпределят приоритетно сред страните с най-висока безработица, сред които е и България. Средствата ще се използват от бизнеса, за да осигурява стаж или допълнително обучение на безработни младежи. Ако след 4 месеца висшистът не е с трудов договор или на платен стаж, ще има осигурени спецкурсове и обучения, и то безплатни. Законът е и задължителна част от "плана Орешарски" на номинирания от левицата за министър-председател Пламен Орешарски. Запознати припомниха, че младежката гаранция работи успешно като модел в Австрия и Финландия. Преди време мярката беше въведена и в Люксембург.

Социалистите ще седнат на масата за преговори за подкрепа на "плана Орешарски" и с настояване за по-ниски такси във висшите училища. На принципа, че образованието не е лукс, от БСП държат на засилване на взаимодействието между университетите и бизнеса. В образователния модел се обмисля да се въведат държавни стимули за съвместни изследователски и образователни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай