Митов се срещна с външните министри на Афганистан и Косово

Митов се срещна с външните министри на Афганистан и Косово | StandartNews.com

Министърът на външните работи Даниел Митов проведе среща с колегата си от Ислямска република Афганистан министър Салахудин Раббани в рамките на провеждащата се в Ню Йорк 71-а сесия на Общото събрание на ООН. Срещата е първа на това равнище от 10 години насам, след срещата между външните министри на България и Афганистан в рамките на 61-та сесия на ОС на ООН през септември 2006 г. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"България има дългосрочна ангажираност към възстановяването и развитието на Афганистан както на двустранна основа, така и в рамките на сътрудничеството по линия на ЕС и НАТО", категоричен бе Митов. "Изразяваме дълбока загриженост във връзка с нарастващата миграционна вълна от Афганистан и очакваме проблемът да бъде разрешен скоро", заяви той, като посочи още, че страната ни търси дългосрочно решение на проблема с афганистанските мигранти у нас.

Българският външен министър подчерта значението на очакваното скорошно подписване на Съвместната пътна карта между ЕС и Афганистан по въпросите на миграцията (Joint Way Forward on migration with Afghanistan). Преговорите са във финалната си фаза и при преминаване на процедурата от Съвета на ЕС се очаква документът да бъде подписан на 3 октомври 2016 г. в Брюксел.

Министър Митов заяви пред своя колега, че България отдава голямо значение и на планираното подписване на Споразумение за сътрудничество за партньорство и развитие между ЕС и Афганистан, което ще бъде факт на 5 октомври 2016 г. в рамките на Международната конференция по Афганистан в Брюксел. Споразумението е първата договорна рамка на отношенията в области като върховенството на закона, развитието, образованието, науката и технологиите, както и взаимодействието в борбата срещу прането на пари, тероризма, организираната престъпност и разпространението на наркотици. В споразумението е поставен фокус върху редовния политически диалог между ЕС и Афганистан, в т.ч. диалога по правата на човека, развитието на търговията и инвестициите.

Министър Митов проведе и работна среща с колегата си от Република Косово Енвер Ходжай. Двете страни констатираха много добро равнище на своите отношения и се споразумяха за провеждане на визити в скоро време. Българската страна постави акцент върху стабилността в Западните Балкани. България е готова да окаже подкрепа и за процеса за стабилизиране и асоцииране на Косово, допълват още от МВнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай