Митов: Русия потвърди, че доставя оръжия на Сирия

Митов: Русия потвърди, че доставя оръжия на Сирия | StandartNews.com

„Само преди няколко часа министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че Русия доставя въоръжение и военен персонал. Така че ние сме имали изпреварваща информация в случая", подчерта министърът. Това обясни министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Лице в лице" по bTV.

"Няма драма в решението за отказ на въздушно пространство за руски самолети с помощ за Сирия. България е обвързана с определени решения на ЕС и решението е базирано на тях", добави Митов.

„Ние сме обвързани с определени решения на ЕС. Те са точно за режима на Башар Асад. Може да няма резолюция на ООН, но има решение на Съвета ЕС, което и ние сме гласували", каза Митов и добави, че тъкмо заради това сме длъжни да направим проверка на товарите на руските самолети, за които се твърди, че пренасят хуманитарна помощ за Сирия. Затова и той предложил изход от ситуацията – проверяване на самолетите на българска територия.

На въпрос дали от чужди служби са дошли сведенията, че руските самолети превозват оръжие, Митов отговори: „Ние сме получили информация, ние си имаме служби, имаме си достатъчно институции, които отговарят за това да дават информация на българското правителство. В случая те са си свършили работата и ние сме взели такова решение", коментира Митов.

Относно самолета, който прелетя през българска територия след оповестяване на забраната, Митов обясни: „Самолетът минава през съвсем друг разрешителен режим. Става въпрос за дипломатическа мисия, която не можем да откажем". Той уточни, че машината е Ил-62 – „също е голям, но не може да пренася въоръжение".

„Ще издадем разрешително, само ако проверим какво се носи", заяви той относно военно-транспортните самолети на Русия. „Това е политическа позиция. Тя е официална", добави министърът.

По думите му, позициите на президента, премиера и министъра са координирани, но решението в случая зависи от външното министерство. „Прерогативите са на външно министерство. Аз си нося отговорността за това", каза Митов.

На въпрос защо премиерът Бойко Борисов не се е изказал по въпроса, след като президентът го направи, той отвърна: „Защо трябва всички да се изказват? Аз съм компетентният орган в случая, отговарям на вашите въпроси". „Ако имаше разногласия, те щяха да бъдат видни. Очевидно няма", допълни министърът.

„Това е суверенно решение. Не е имало колебание", категоричен беше той.

Относно руската теза, че режимът на Башар Асад единствен може да се пребори с „Ислямска държава" и спирането на помощта за него пречи на войната с групировката, Митов обясни: „ Този светски режим години наред не може да се справи с ИД, но и помогна за разширяването й. Ако можеше, защо не се е справил до момента? Башар Асад винаги е бил част от проблема, той никога не е бил част от решението. Той е част от процеса на създаването на ИД".

Според Митов, решаването на проблема в Сирия трябва да е с общи усилия. „Русия трябва да разбере, че трябва да стане част от общите усилия. Сепаративни действия няма да решат проблема", смята той.

По отношение на бежанците министърът каза, че Европа трябва да спре да създава фалшиви очаквания у имигрантите, които не могат да се изпълнят. Той посъветва европейските страни да започнат да предприема мерки,каквито е предприела България без никой да я кара, за борба с трафика на хора.

Даниел Митов публикува и разяснение относно ситуацията на своя Фейсбук профил. Вижте какво написа.

 

"Няма нужда от паника заради отказания въздушен коридор, това решение не е прецедент. Имаме решения на ЕС и НАТО, според които страната ни не може да доставя оръжие на Сирия. Като държава-членка на ЕС трябва да спазваме тези изисквания. Пропуснатият самолет е бил с друг режим. Той е имал дипломатическа мисия. Различна парадигма по която сме работили. Аз съм преценил, че трябва да откажа преминаване, в това няма драма. Не е нужно да се допитвам до никого, ние сме суверенна страна. Имали сме право да откажем разрешително и сме го направили. Русия трябва да разбере, че трябва да стане част от коалицията, която ще реши проблема с кризата в Сирия. Очевидно е, че регионът трябва да мине през определена трансформация, няма как да подкрепяме диктатори, още повече, че собственият народ не ги иска.Борбата с нелегалния трафик на хора е огромен проблем. Трафикантите си играят със съдбата и живота на тези хора. Този бизнес е жесток и трябва да бъде преследван по най-жесток начин. Трябва да се увеличат наказанията за трафика на хора. Такива мерки вече се взимат в Европа", написа Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай