Митов потвърди за военната техника на САЩ у нас

Митов потвърди за военната техника на САЩ у нас | StandartNews.com

В продължение на 9 години е идвала тежка военна техника от САЩ

Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките на споразуменията, постигнати в Уелс и в рамките на сътрудничеството, което имаме в сферата на сигурността и отбраната със САЩ, подписано от 2006 г. от Тройната коалиция.

Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов. Изказването му идва ден след като военният министър Николай Ненчев обяви, че България не е получавала официално предложение за разполагане на американско военно оборудване.

По думите на досега постоянно са се провеждали такива учения, в продължение на 9 години, идвала е военна техника и са се провеждали взаимни учения с българската армия. "Те целят повишаване на капацитета на българската армия, на боеспособността и съвместимост със силите на НАТО. Това се продължава и в момента", каза той.

"Тъй като имаме отговорност пред българските граждани по отношение на подготвяни учения на територията на Република България в рамките на НАТО, за пореден път се създава истерия около нещо, което е обявено предварително, нещо, което имаме като план и е договорено в УЕЛС на последната среща на върха на НАТО. На тази среща 2014 г. бе приет план за готовност за действие, който включва засилване на ученията на Източния фланг на НАТО в отговор на кризата в Украйна, а на кризата в Близкия Изток, която е изключително солидна", заяви Митов.

Той поясни, че от друга страна въпросният план за готовност за действие включва както адаптационни мерки, но и мерки, които гарантират сигурността на държавите-членки на НАТО особено по Източния фланг. "Тези гаранции стават през засилени учения. Такива учения имаше в началото на годината и пак се създаде такава истерия. Сега ученията продължават. Те са над 70, планирани. Когато имаме готовност и повече информация за техническите параметри ще уведомим обществеността и Комисията по отбрана така, че народните представители да са наясно какво се случва", добави външният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай