Митов: Искаме за Кристалина финанси или екология

Митов: Искаме за Кристалина финанси или екология | StandartNews.com

Ще настояваме ресорът й да е един от приоритетните за Брюксел, каза Даниел Митов

България може да иска ресор, свързан с финансите или околната среда, за Кристалина Георгиева, ако тя не стане върховен представител на ЕС за външната политика. Това стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов днес. Той определи като свой приоритет работата по номинацията на Георгиева за дипломат номер 1 на ЕС. Другата му основна задача ще бъде организирането на изборите в чужбина. "Извън всякакво съмнение е, че комисар Георгиева ще получи много по-сериозно портфолио в следващата ЕК", каза Митов. Настоящият ни еврокомисар е номинирана за върховен представител за външната политика.

Митов обаче обясни, че при този пост нещата зависят и от други фактори, които са извън българската дипломация, като например партийния баланс между ЕНП и ПЕС. Ако стане така, че постът отиде при кандидата на социалистите, България ще настоява за това ресорът на българския еврокомисар да е един от приоритетните за ЕС. Митов не уточни какво портфолио има предвид. Той обаче поясни, че усилията ще бъдат насочени към "нещо, в което Георгиева е доказан специалист". "Тя е работила по много теми, част от тях са финанси, околна среда. Не казвам, че това са портфейлите, върху които ще се концентрираме, но те попадат в спектъра на това, което можем да искаме", каза външният министър.

Според него Георгиева ще получи ресор, различен от настоящия й. Външният министър коментира и актуалната ситуация в Ирак, обяснявайки, че към България все още няма отправяно официално искане за изпращане на военна помощ на кюрдите, които се бият срещу ислямистите. Ако такова постъпи, то ще се направи анализ дали може да бъде удовлетворено. Служебният министър увери също така, че дипломати с доказана принадлежност към Държавна сигурност няма да бъдат изпращани за посланици. Той обаче каза, че няма как в своя мандат да направи радикални промени във ведомството. "В рамките на един служебен кабинет няма как да започнем да правим радикални тежки промени.

Хората трябва да бъдат оценявани по техните професионални качества. Хората във външното министерство трябва да работят спокойно, а не да се притесняват кой ще бъде сменен или няма да бъде сменен", каза Митов. Той представи екипа си. Зам.-министър Катя Тодорова ще отговаря за изборите, Валентин Порязов и Румен Александров са другите двама заместници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай