Митов и Лавров се срещат в Сочи за енергийните проекти

Митов и Лавров се срещат в Сочи за енергийните проекти  | StandartNews.com

Премиерът питал Доналд Туск за АЕЦ "Белене" и Южен Поток

Българският външен министър Даниел Митов ще се срещне със своя колега Сергей Лавров на 1 и 2 юли в Сочи, за да обсъдят съвместните енергийни проекти. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

По-рано министърът на енергетиката на Русия Александър Нова съобщи, че Москва е готова да построи газопровода „Южен поток", ако Европа гарантира, че има необходимост от него.

При срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт" във връзка с АЕЦ „Белене". Двамата са говорили и за „големите енергийни проекти, които могат да бъдат реализирани на територията на България".

„Поисках ясна и категорична позиция на Европейската комисия и нейните служби за газоразпределителния център", съобщи Борисов.

Според него концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. „Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство", пише във фейсбук страницата на премиера.


Борисов заяви още след срещата: „Ние винаги сме твърдяли, че България може да работи по големи енергийни проекти свързани с Русия, но по европейски правила. Видяхте как опити на предишни правителства в обратното бяха тежко санкционирани. Не можем да допуснем процедура за собствеността на тръбите и компесаторните станции. Искам Европейската Комисия и Европейският съюз да бъдат солидарни с нас след това, което България направи като лоялен член. Дали ще платят парите, ще ни позволят ли да строим или да продадем реактори? Дали ще ни позволят да строим Южен поток като частен проект? Дали Гърция и Турция, бидейки в Турски поток, ще получат същите санкции, каквито България, за да може да не се обиколи Украйна? Това ще им го напишем и писмено, за да може да се спрат спекулациите и опонентите ни да спрат да ни атакуват. Така както сме лоялен член на НАТО, искам и ЕС и Комисията да знаят какви пари трябва да заплати България. Не може това да е само български проблем-когато се спира да е общ, а когато се плаща да е само български".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай