Министерство на културата с кърваво писмо до Лувъра за Кабан

Министерство на културата с кърваво писмо до Лувъра за Кабан | StandartNews.com

Министерството на културата е изпратило писмо до Лувъра, в което настоява да работи без посредничеството на посланика на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан, съобщава БЛИЦ, цитирайки свои източници.

В документа, който е адресиран до ръководителя на световноизвестния музей Жан-Люк Мартинез, се посочва, че двустранните отношения могат да бъдат извършвани директно.

Макар и дипломатично, служителите на културното министерство дават да се разбере, че не се нуждаят от "услугите" на лобиста Кабан, който обслужва тезите на "Протестна мрежа" и кръга "Капитал" при всяко свое телевизионно участие.

Нещо повече - Кабан си позволява и недопустима намеса както във вътрешните отношения на страната ни, така и в съдебната власт. Приятелят на семейство Прокопиев проявява компетентност дори по отношение на пенсионната ни система.

В свое журналистическо разследване, колегите от "Телеграф" разкриват, че скандалният Кабан се е облажил с 500 000 евро. Внушителната сума е събирана като дарение от френското посолство от български бизнесмени, общественици и граждани, за да се подкрепи реставрацията на малки паметници от регионалните музеи, които да бъдат показани на изисканата публика в Лувъра. Нито лев от тези пари не е постъпил в регионалните ни музеи, напротив - те са правили реставрации с мизерните си бюджети, за да покажат изяществото на артефактите, открити по родните ни места, в Лувъра, посочва "Телеграф".

Много е вероятно по случая да започне разследване, което може да доведе до преждевременно прекратяване на следващия мандат на Кабан в Буркина Фасо, където е командирован от френската държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай