Министър за изборите в служебния кабинет

Министър за изборите в служебния кабинет | StandartNews.com

Министър без портфейл, който да координира подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, ще има в служебния кабинет. Държавният глава Росен Плевнелиев и неговата администрация преценила, че позицията е наложителна не само за да стикова работата между министерството на регионалното развитие, МВР и външно министерство, но и за да се избегнат скандали от типа на костинбродските бюлетини, съобщи "Медиапул". За поста се обсъждат няколко кандидатури, една от които е на специалисти по избирателни системи Димитър Димитров.

Както "Стандарт" първи съобщи, най-големи шансове за служебен премиер има преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки.

Самият Близнашки заяви преди ден, че ще даде "ясен и еднозначен отговор", след като и ДПС върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то народно събрание, което се очаква да стане днес. Почти сигурно е отново присъствието в служебното правителство на Екатерина Захариева като министър на регионалното развитие и най-вероятно и вицепремиер. Финансистът Илияна Цанова пак ще отговаря за еврофондовете и е другият вероятен вицепремиер. МВР шеф се очаква да бъде бившият депутат от СДС Йордан Бакалов или зам.-министърът от кабинета на ГЕРБ Димитър Георгиев. Проф. Николай Петров се спряга за здравен министър, какъвто беше и в миналогодишното служебно правителство.

За социален министър се спряга името на бившия шеф на НОИ Йордан Христосков, а за военен - Велизар Шаламанов. За поста на външен министър се търсел представител на Реформаторския блок. Министър на образованието пък най-вероятно ще е президентският секретар по връзки с гражданското общество Румяна Коларова. А за културен министър бил поканен режисьорът Явор Гърдев. Все още не е ясно кой ще стане финансов министър. Спряганият подуправител на БНБ Калин Христов е спорна кандидатура, защото и към него има критики по повод реакцията на централната банка за ситуацията в КТБ. Друго обсъждано име е на финансиста Красимир Ангарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай