Министър Бакалов: Няма да има проблеми със заплатите на полицаите

Министър Бакалов: Няма да има проблеми със заплатите на полицаите | StandartNews.com

София. Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов заяви на пресконференция днес, че няма да има проблеми със заплатите на полицаите.

„За мен това е много важно, не защото съм министър на тази институция, но МВР има най-важната функция в държавата. Няма да има абсолютно никакъв проблем с изплащането на заплатите. Провел съм вече разговори с министъра на финансите. Имаме тази гаранция", каза той, цитиран от Фокус.

„Към 25 август 2014 г. има неразплатени финансови задължения общо в размер на 17 850 621.41 лв. по данни на второстепенни разпределители с бюджет към министъра на вътрешните работи. Към настоящият бюджет на МВР не е осигурено финансиране в размер на 42 585 691 лв. по проекти – финансови задължения, които следва да се изпълнят до края на 2014 г. Следва да се изплатят несертифицираните разходи по фондове на ЕС, общо в размер на 661 838 лв. Към настоящия момент към бюджета на МВР не е осигурено финансиране на част от планираните обществени поръчки, които предстоят да се изпълнят в рамките на бюджета на 2014 г. на стойност 36 484 662 лева", отчете Йордан Бакалов.

„Законът е такъв какъвто е, заповедите са такива, каквито са. След като е имало заповед затова да не се получава дарение от частни фирми, категорично трябва да се заплащат, т.е според мен е нямало право Министерство на вътрешните работи да ползва парапетите, без да заплати за тях. Явно в случая то не е заплатило", каза още вътрешният министър за преградните заграждения пред Народното събрание.

„На 13 ноември 2013 г фирма „Вип секюрити" ЕООД предоставя 69 парапета, които са монтирани в района на Народното събрание (НС). Металните заграждения са останали до 4 август 2014г по справка на СДВР и наистина е така. „Вип секюрити" е предоставила безвъзмездно 69 преградни парапета на СДВР, както и фирма „Балкан стил инженеринг" е предоставила отново безвъзмездно пет броя защитни пана на СДВР. И двете дарения според нас като ръководство нарушават заповедта на министъра на вътрешните работи, който забранява частни фирми да правят дарения на МВР. Не намерихме и не открихме каквито и да са документи във връзка с плащания от страна на МВР за използването на тези парапети и пана. Друг е въпросът, че при самото демонтиране протоколът е много по-късно направен от самото действие", продължи Бакалов.

Той каза, че е пуснал заповед, с която да се направят следните проверки: дали са провеждани оперативно издирвателни мероприятия срещу граждани, участници в антиправителствени протести, във връзка с техните граждански убеждения; заведени и водени дела срещу граждани и участници в антиправителствените протести и искане и прилагане на СРС срещу граждани и участници в тези протести.

„Получил съм обобщената справка, която показва, че в ГД „Криминална полиция", в ГД "Гранична полиция", и СДВР и ОД на МВР не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия, не са водени дела на оперативен отчет и не са прилагани СРС-та срещу граждани и участници в протеста", заяви още вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай