Минималната заплата скача на 510 лв.

Синдикатите искат още, но това са реалностите, обяви Менда Стоянова

Минималната заплата скача на 510 лв. | StandartNews.com

Задава се рязък ръст на минималната работна заплата. От 460 лева, каквато е сега, тя ще стане 510 лева, обяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова пред БНТ. "Синдикатите като видяха 510 казаха – не, ние искаме 530 лева. Е, винаги ще има недоволни, но това е реалността за момента", допълни тя.

Пари има в повече, но те са фокусирани в приоритетните сектори. Мисля, че така е правилно, отсече Стоянова и допълни, че правителството продължава да инвестира в образование, за което са заделени 330 млн. лева и учителските заплати ще скочат с 15%. 

Няма да увеличаваме заплатите на калпак. Възможно е такова увеличение и то ще се случи 2018 година. Това ще се реализира благодарение на 2,5 милиарда повече разходи се предвиждат в бюджета за следващата година. Тези пари дойдоха от ръста на икономиката. За 2017 очакваме близо 4 % ръст. Този ръст означава по-големи заплати в реалния сектор.

Един милиард лева повече ще отидат предимно за пенсии и здравеопазване, както и за социално подпомагане. Трябва да повишим заплатите в МВР и отбраната, за да привлечем повече хора, които сега се отказват от тази работа, заради заплатата, която е близка до минималната сега. Важно е те да почувстват, че реално имат помощ от държавата, допълни Менда Стоянова. 

Това са трите големи фокуса на политиката на ГЕРБ, които и през 2018 година ще продължим за развиваме. Все пак да не забравяме и инфраструктурата, по която работим. Там обаче голяма част от проектите ще бъдат финансирани и с европейски проекти и с наш бюджет, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай