Миков: В момента в БСП вървят оздравителни процеси

Миков: В момента в БСП вървят оздравителни процеси | StandartNews.com

София. "В момента работим по кръг от мерки – политически и организационни, които ще доведат до засилване на политическото влияние и организационното състояние на БСП." Това обяви на пресконференция председателят на БСП Михаил Миков.

Той заяви, че в БСП вървят оздравителните процеси и даде пример с провеждането на пълен цикъл отчети и избори в 19 общини. „Продължават процесите на всички равнища по уточняване на членския състав и промени в различни ръководства", допълни Миков. Той обясни, че има и други организации, които сами преминават към промени в ръководствата си, без да има цикъл отчети и избори чрез свикване на конференции. По думите му заседанието на този Конгрес ще се случи до пролетта.

По въпроса дали да има пълен цикъл отчети и избори Миков заяви, че не споделя това виждане, на същото мнение са голяма част от Националния съвет, партийния актив и цялото Изпълнително бюро. Според него става въпрос по-скоро за лични амбиции, които биха затруднили оздравителните процеси в партията с абстрактни разсъждения и красиви думи за реформи и радикализъм, а не с конкретика, която трябва да бъде ежедневно занимание.

На въпрос дали няма да е по-удобно като нов председател на БСП да работи с новоизбран Национален съвет Миков отговори, че удобството и комфортът не са характерни за заниманието, с което се е захванал.

„Има политически и икономически сили в България, които имат интерес БСП да е постоянно загледана във вътрешните си проблеми", обясни председателят на БСП.

Атанас Мерджанов: Въпросът за участието на БСП във властта не стои

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов заяви, че въпросът за участието на БСП във властта не стои на дневен ред. „Освен спорадичните изказвания на Найденов и Гергов, че може би е било по-правилно да участваме във властта, никъде в партията на общностни събрания не е изразявана подобна позиция, включително и в организациите, където в момента се провежда цикъл отчет и избори", коментира Атанас Мерджанов. Той акцентира, че решението за неучастие във властта е било взето във всички легитимни паргийни органи.

На въпрос за промените в БСП Мерджанов каза, че би било прекалено удобно за Миков, и за всеки един новоизбран председател, да си подрежда къщата по свой образ и подобие по най-бързия начин. „В последните 25 години обаче БСП показа, че е достатъчно демократизирала се партия, която независимо от конюнктурата, следва някакви общностни цели", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай