Миков с дебют на червения килим в Брюксел

Миков с дебют на червения килим в Брюксел | StandartNews.com

В парламента го поздравиха с целувка и букет, на Бузлуджа го чакат 40 000

Месец след "бойното си кръщение" пред 40 000 социалисти на Бузлуджа новият председател на БСП ще дебютира и на червения килим в Брюксел. Като президент на ПЕС Сергей Станишев ще посрещне наследника си на "Позитано" и на европейска земя. Той ще представи Миков пред останалите соцлидери от ПЕС. Новият шеф на Столетницата ще се срещне с премиера на Италия и лидер на Демократическата партия Матео Ренци, както и с вицето на Ангела Меркел - Зигмар Габриел, който ръководи германските социалдемократи. Това заяви специално пред "Стандарт" Станишев вчера. Все още от централата на европейските социалисти не са обявили дата за лидерския съвет. В края на август социалист номер 1 в Европа ще приеме първо министър-председателите преди срещата на върха на Европа. А новият президент на ЕК Жан Клод Юнкер обяви вече, че тя ще е на 30 август.
До 15 август Миков трябва да е плътно на "Позитано", тъй като

вървят номинациите за водачите на листи

по места. А още на 8-ми се очаква заседание и на Националния съвет на БСП. На него новият председател на партията ще представи своя избор на Изпълнителното бюро. Очакванията са Миков да покани до себе си част от претендентите за поста председател, които отпаднаха в конгресната надпревара. Миков ще открие и традиционния събор на Бузлуджа тази събота. А на финала социалистите ще бъдат поздравени и от Станишев.
Вчера соцдепутатите аплодираха Миков и в парламента, като го приветстваха с целувка и огромен букет. Цветята му поднесе шефката на комисията по европейски въпроси и секретар на червената парламентарна група Деница Караджова.

Ако не беше трудно, нямаше да се падне на теб

казала Караджова на Миков. И от името на колегите си отправила пожелания за здраве, сила, кураж. "И късмет ще ми е необходим", отвърнал на своите новият лидер.
От два дни на "Позитано" 20 продължават да пристигат поздравителни адреси до новия председател на БСП. В понеделник вечерта бе получен и от президента Росен Плевнелиев. "Вярвам, че ръководената от Вас партия ще допринесе за гарантиране на устойчивостта на политическата система и за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена нашата страна", казва Плевнелиев в писмото си.

Лидерът се миропомазва на Червения Йерусалим

Михаил Миков ще започне лидерския си път от извора. За негов късмет непосредствено след избирането му той ще има възможност да се изправи очи в очи с червения актив.

Бузлуджа е Йерусалим за българската левица, и премиерата на новата лидер е своего рода "миропомазание". Всяка година десетки хиляди социалисти от цялата страна се изкачват на старопланинския връх да отбележат рождения ден на Българската работническа социал-демократическа партия /БРСДП/, основана през 1891 г.
"На 19 юли (1 август по стар стил) вечерта под вековни високи букове на Балкана, стотина метра далеч от самото място, дето са паднали Хаджи Димитър и Стефан Караджа, около един голям огън, една купчина от хора, глава до глава, тихо разискваха с голям интерес и с известна предпазливост", описва събитието Димитър Благоев в книгата си "Принос към историята на социализма в България".

"То беше време, когато не се позволяваха никакви открити събрания, а тайните събрания можеха лесно да се обвинят в "комплотиране срещу държавата", тоест против тогавашния стамболовистки режим. Страхът от преследвания караше социалистите да крият своите първи събрания, социалистическото движение не беше придобило още правото на гражданственост. Конгресът на Бузлуджа мина съвсем незабелязан", разказва Дядото. На историческата поляна преди 123 г. първите социалисти са имали свои часовои, които са пазели да не дойдат полицейски агенти или провокатори.
Най-важната задача за него и неговите съратници Никола Габровски, Евтим Дабев, Янко Сакъзов, Константин Бозвелиев, Георги Бакалов, Сава Мутафов и другите е била пропагандата на социалистическата идея и класовата борба сред интелигенцията и работниците. Единствените решения на Първия конгрес на партията са да започне издаването на "Българска социалдемократическа библиотека" и седмичен вестник.

Интересното е, че след Благоев съборите на върха продължават да са посветени на подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и не носят никакъв левичарски привкус. Нито Георги Димитров, нито Вълко Червенков и Тодор Живков правят някакви особени церемонии на Балкана. Червените събори започват да се провеждат спонтанно през 90-те години.

Дебютът на по-предишния соцводач Георги Първанов на Бузлуджа се състоя през лятото на 1997 г., след тежката загуба от ОДС на Иван Костов, когато БСП бе изпаднала в глуха защита. Тогава Първанов почете паметта на първопроходците на социализма и на героите от антифашистката съпротива, обяви курс към обединение в партията и консолидация на левите сили. Той направи безпрецедентна стъпка към национално помирение. "Да, ние поемаме своята отговорност за някои грешки на нашата партия и аз съм готов да положа цветя на гроба на жертвите на априлския атентат от 1925 г., но дали лидерите на десницата Иван Костов, Стефан Савов, Анастасия Мозер и други ще сложат своята китка цвете на гроба на невинно загиналите от Ястребино, на лобните места на хилядите български антифашисти", заяви бъдещият президент.

Сергей Станишев избра за своята първа Бузлуджа да поведе шествие от мотористи. На историческата поляна той също потърси вдъхновение от Благоев и компания. "Как са изглеждали основателите на нашата партия в очите на съвременниците си? Изглеждали са невъзпитани, дръзки, неподчиняващи, жертви на младежки илюзии, мечтатели, любители на чужди моди", отбеляза днешният лидер на европейските социалисти на събора през 2002 г. Шест години по-късно той се изяви и като диджей на поляната, а мотото на сбирката гласеше: "И баба ти ще купонясва на Бузлуджа!".



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай