Миков с борд на победителите

Миков с борд на победителите | StandartNews.com

Стойнев, Гергов и Мерджанов влизат в ръководството на БСП

София. Новият лидер на БСП Михаил Миков ще обяви състава на новото Изпълнително бюро вероятно след традиционния събор на партията на Бузлуджа. Това коментираха вчера неофициално висши социалисти.

Самият Миков дал да се разбере, че ще спази вече утвърдената дата за заседание на НС на БСП за 8-ми август. Тогава се очаква заедно с водачите на листи за изборите пленумът да утвърди и състава на Бюрото на новия стопанин на "Позитано" 20.

"Промяната трябва да стане постепенно, да се запази единството, да се търси енергия чрез обединяване, а не чрез противопоставяне", каза пред "Стандарт" Миков. Със сигурност като пръв зам. председател в Изпълнителното бюро ще остане Драгомир Стойнев, който бе предложен на поста от соцлидера Сергей Станишев преди няколко седмици. Очаква се в ръководството да влезе и шефът на пловдивските социалисти Георги Гергов. Така ще се разшири представителството на регионите в партията, коментираха червени. Със сигурност до Миков ще застане и сегашният шеф на депутатите на БСП Атанас Мерджанов. За ръководството на "Позитано" 20 е с големи шансове и Корнелия Нинова.

Червената фурия направи изненадата на конгреса, тъй като само 7 гласа не й стигнаха, за да отиде на балотаж с Миков. Нинова е юрист като новия председател и двамата работят добре, споделиха соцдепутати. От сегашното Изпълнително бюро Миков със сигурност ще запази оргскретаря Димитър Дъбов, Катя Николова и Евгений Узунов. Илияна Йотова, Кристиан Вигенин и Деница Караджова също да са в състава и на новото Бюро, са очакванията от членове на пленума. Няколко пъти Миков ясно артикулира, че няма да прави механичен сбор от всички кандидати за лидер на БСП. Мая Манолова също ще запази поста си в Бюрото като шеф на Контролната комисия.

А Янаки Стоилов - като лидер на лявото крило на партията. До края на работния ден вчера председателският кабинет на "Позитано" 20 остана празен, научи "Стандарт". Нито соцлидерът Сергей Станишев, нито наследникът му Миков са били в централата на БСП. Предварителните нагласи са, че Станишев ще има нов кабинет в централата на БСП, тъй като е съвсем естествено президентът на ПЕС да има представителство в собствената си партия. Не сме стигнали до кабинетите, работим по организацията на Бузлуджа, където тази година очакваме близо 50 000 души, уточниха от администрацията на партията. Съборът под Чинията е на 2-ри август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай