Миков отряза парите на общинските шефове

Миков отряза парите на общинските шефове  | StandartNews.com

Без партийна субсидия за последното тримесечие ще останат всички структури на БСП в страната. Това е решението на председателя на партията Михаил Миков, гласувано и на заседание на Националния съвет на БСП в неделя следобед, научи "Стандарт". Средствата обикновено се превеждат до края на годината, но сега партийните клубове няма да получат и стотинка от нея. "Решението не е за орязване на партийната субсидия, а е временно предвид многото разходи от изборите през тази година на "Позитано" 20", коментира високопоставен източник от ръководството. Става дума за парите на партийните организации за ток, наеми, граждански договори и други разходи, които структурите вече са направили.

След Нова година обаче ще влезе в сила ново разпределение на субсидията и клубовете по места ще трябва да затегнат коланите при събирането на членски внос.

Вчера на пленума социалистите гласуваха и орязването с близо 30 процента от щата на "Позитано" 20. Заедно с това обаче червените вдигат членския внос за партийците си. Досега сумата бе еднаква за всички, като най-общата формулировка бе, че пенсионери и хора на минимална заплата плащаха по 20 стотинки месечно. А твърдо 10 % от заплатата си за партията заделяха депутати, кметове, председатели и членове на местни парламенти и др. Сега най-бедните ще плащат 10 стотинки месечна партийна лепта. Но се въвежда прогресивна скала, чрез която с нарастването на доходите се увеличава и членският внос. В специален списък са и членовете, които ще плащат по-висока лепта за партията като евродепутати, министри, кметове, заместниците им, представители в ЦИК, ОИК и т.н. Те ще плащат до 5 % от заплатата си плюс сумата по долната скала. Така по груби сметки депутат от БСП ще трябва да отчита към партийната каса около 150 лв. "Тази година предложихме една прогресивна скала за плащането му в зависимост от месечния доход, който получават нашите членове", заяви след края на пленума зам.-председателят на БСП Бойко Великов.

В началото на заседанието Миков каза пред своите, че "категорично се потвърждава верността на решението БСП да остане в опозиция". "Новата власт замрази социалните плащания на 14 социални групи, рязко се влоши фискалната позиция на страната, увеличи се правителственият дълг", посочи председателят на БСП. Социалисти коментираха надълго след заседанието издръжката на партийните структури в страната, като тенденцията е те да се издържат в голямата си част от членски внос. Парите от партийния налог се разпределят 70 процента за структурите по места, 20 процента за основните партийни организации и 10 процента за Националния съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай