Миков: Нека се опитаме да бъдем на висотата на героите на Съединението

Миков: Нека се опитаме да бъдем на висотата на героите на Съединението | StandartNews.com

София. Председателят на БСП Михаил Миков излезе с обръщение по случай 6-и септември – ден на Съединението между Княжество България и Източна Румелия.

Ето обръщението, което публикуваме без редакторска намеса):

Уважаеми сънародници,

Днес е една от най-важните дати в историята на България след Освобождението – дата, която свързваме не само със съединяване на географски територии, но и дата, която осмисля и свързва в логическо цяло поредица от събития в историята ни, дата, свързана не само с миналото, но и с бъдещето ни. С миналото – защото Съединението е връх, увенчал усилията на всички знайни и незнайни дейци на нашето Възраждане. С бъдещето – защото Съединението предопределя съдбата на България като суверенна и независима държава, пълноправен участник в историческите процеси и защото поуките от Съединението продължават да ни помагат в трудни моменти да вземем правилното решение за съдбата на държавата ни.

На днешната дата всеки българин склонява глава пред подвига на нашите предци, пред тяхното дело да обединят в едно неделимо цяло Княжество България и Източна Румелия, пред смелостта им да заявят пред целия свят, че желаят да живеят заедно, за да сме силни, за да има България бъдеще. На тази дата сърцата винаги се изпълват с гордост. Защото днес, преди 129 години, младата българска държава е доказала, че може да поеме съдбата в ръцете си, че може да се бори и за своята независимост, която идва по-късно като формален израз на триумфа на усилията на поколения българи. Днес смирено трябва да си спомним за подвига на дейците, направили възможно Съединението, и на онези, които са го защитили с живота си. Историята прави от Съединението и символ на героизма и себеотрицанието на българския войник, доблестно защитил младото Княжество при Гургулят, Сливница, Брезник, Драгоман...

Ехото от делото на тези хора се усеща и днес. То ни прави горди, но и ни дава много поводи за размисъл. Съзнанието, че обединени сме по-силни, е особено акуално днес, когато България изживява период на разединение, недоверие, криза на демокрацията.

Днес отново имаме повод да помислим за поуките от миналото и за възможностите, които ни дава бъдещето. И отново всичко зависи от нас. Само след месец ни предстоят парламентарни избори, изходът от които може да начертае бъдещето на страната ни за следващите години. Вярвам, че всеки ще даде своя глас и воля, воден от мисълта за България и пътя на нейното развитие, с ясното съзнание за отговорността ни пред поколенията!

Нека се опитаме, доколкото е възможно, да бъдем на висотата на героите на Съединението в името на едно по-добро бъдеще за България!

Възможно е!

Да живее България!

Честит празник!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай