Михаил Миков: Хората искат промяна

Цацаров опроверга съмненията, че е избран със закрилата на ГЕРБ

Михаил Миков: Хората искат промяна | StandartNews.com

София. "Трябва да се търсят компромиси в името на националните цели. Ние нищо предварително няма да обещаваме на „Атака" и на когото е било друг, трябва почтеност", заяви Михаил Миков от БСП пред бТВ.

"След изборите започва новият мандат на парламента, наблюдаваме как всички правят сметки за правителството, а не какво трябва да се ревизира в законите, по които ще се управлява. Политиката не е аритметика, 120 депутати на 120 и т.н., тя е съгласие върху действия - първото е спешно свикване на Народно събрание. Разпадът на институциите не може да продължава. Изборите показаха, че хората искат промяна", добави Миков.

"Не сме започнали разговори с останалите субекти в парламента. Те ще се проведат в новото Народно събрание", категоричен бе той.

"Финансовият колапс крие опасност от превръщане в технологичен колапс. Не възразяваме държавата да засили своята роля в икономиката, това е част и от нашата предизборна програма. Днес националната цел е излизане от тежката ситуация, в която попадна държавата", допълни Миков.

"С работата на прокуратурата по случая в Костинброд главният прокурор Сотир Цацаров опроверга съмненията, че е избран със закрилата на ГЕРБ", заяви Михаил Миков.

В надпреварата за поста Цацаров бе недвусмислено подкрепен от зам.-председателя на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов, който преди това бе оправдан по дело за клевета в ръководения от Цацаров съд.

"Начинът, по който беше избран главния прокурор, ме предизвика да твърдя, че той е зависим от изпълнителната власт, но бях опроверган," призна Миков.

"Има воля за консолидираност. Прокуратурата показа, че действията на една институция променят обществено-политически нагласи за дни," смята той. Михаил Миков не пожела да влезе в подробности в коментара за акцията на прокуратурата, защото не желае да прави „квалификации, подобно на други политици".

По думите му, Изборният кодекс регламентира отпечатването на 10% излишък от бюлетини за всеки избирателен район, които се съхраняват в РИК. "Изведнъж се появи още едно количество. Манталитетът на ГЕРБ, насочен към фалшифициране на изборите, трябваше да бъде обслужен с тези бюлетини. Печатат се само +10% ако има нужда от други бюлетини, винаги е било така," подчерта Михаил Миков, но призна, че няма гаранция, че в миналото не е прилагана подобна схема за манипулация на вота. "Гаранцията е в бъдеще," посочи той.

Михаил Миков коментира и писмото от „група достойни прокурори", изпратено до редакционните пощи на няколко медии с прикачени документи от разследването на случая в Костинброд.

"Това е едно долнопробно активно мероприятие – с внушенията, оценките и квалификациите, с ксерокопия с материали по делото," заяви социалистът.

Според него предстои дълъг спор за това откъде са изтекли документите.

"Някой се опитва да създаде друга обществена среда за това, което върши прокуратурата," предположи Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай