Мигрантската криза ни кара да търсим партньорство с Турция

Мигрантската криза ни кара да търсим партньорство с Турция | StandartNews.com

"Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват".

Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

„Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант", каза той.

Борисов посочи, че бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

По думите му в тази ситуация България трябвало да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите.

„Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна", отбеляза още министър-председателят, цитиран от "Дарик". Той уточни, че зад думата „предотвратени" влизания в страната се крие, на практика, "върнати в Турция мигранти, които са над 26 хиляди".

В рамките на заседанието беше обсъден и случаят с пожара в тютюневите складове в Пловдив. Министър-председателят изрази надежда, че в рамките на досъдебното производство докрай ще бъдат разплетени „всички възли, свързани с тютюневите складове - кое и как, по какъв начин е довело до тяхната приватизация. Какви ангажименти имат новите собственици към паметници на културата като се приватизират?", посочи премиерът.

Той допълни, че когато това стане ясно ресорното министерство, заедно с архитекти и инженери, ще подготвят мерки за принципно разрешаване на подобни казуси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай