МФ: Президентът ще е отговорен за социалните плащания

МФ: Президентът ще е отговорен за социалните плащания | StandartNews.com

София. Ако бъде наложено вето и се забави или отмени актуализацията, отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса би се пренесла към президентската институция. Това се казва в становище на Министерството на финансите във връзка с евентуално налагане на вето от президента на Република България върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет.

В публикуваното днес становище финансистите изреждат всички аргументи за необходимостта от актуализацията: неблагоприятното развитие на основните макроикономически индикатори от началото на годината; рисковете за изпълнението на приходната страна на бюджета, най-вече при данъчните приходи; съществуващите порочни практики по линия на контрабандата и размера на сивата икономика; липсата на гъвкавост в разходната част и свитото потребление и растеж в резултат на свити бюджетни разходи.

Осем възможни негативни последствия от ветото посочват от министерството на финансите. Първите три точки засягат социалните плащания - помощите на социално слабите и децата с увреждания, ваучерите за храна за работници и служители и програмите за заетост на безработните от уязвимите групи.

Според финансистите, "няма бюджетирани средства за разплащане на просрочени задължения към бизнеса. При тази хипотеза е вероятно да се повтори ситуацията от 2009 г., когато държавата не разплати задължения към бизнеса в големи размери, което се отрази на влошаването на бюджетната позиция на начислена основа и срещу страната беше открита процедура за прекомерен бюджетен дефицит." Без актуализацията няма да бъде върнато просроченото ДДС, се казва в становището.

Последните три възможни последици от ветото засягат бюджетната стабилност за следващата година, риска за буфера в държавния резерв и възстановяването на средствата по Структурните и кохезионния фондове на Европейската комисия.

В текста се отхвърля опасността от емитирането на нов държавен дълг в размер на 1 млрд. лв., за което множество експерти изразиха тревога, с описание на диферсифициран дългов пазар. "Евентуално вето ще лиши правителството от възможност за използване на инструменти за дългово финансиране на бюджета и може да доведе до достигане на критични нива на фискалния резерв", пише в документа.

"Настоящата актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България е наложителна и навременна, не противоречи на конституционните и законовите разпоредби в Република България. Тя не е прецедент в бюджетната практика, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще е прецедент, завършва становището на Министерството на финансите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай