Местан за Холокоста: Споменът за насилието не трябва да умира

Местан за Холокоста: Споменът за насилието не трябва да умира | StandartNews.com

С унищожаването на хитлеризма и националсоциализма човечеството не е унищожило ксенофобията и омразата към различните.

Това гласи позицията на лидера на ДПС Лютви Местан за Деня на Холокоста, който се чества на 27 януари. "Заклеймяването на нацизма и заклеймяването на съвременната ксенофобия имат един и същи демократичен корен и ценности. Споменът за насилието отпреди 70 години не трябва да умира", категоричен е Местан.

"Само така никога няма да позволим да се появи ново насилие. Нека правим своите поуки и се учим на демокрация от миналото, за да я съхраним и пренесем в бъдещето", казва още лидерът на ДПС.

По думите му пренебрежението, иронизирането, омразата и воюването срещу образа на другия и различния могат да продължават под формата на ксенофобия и изблици на расизъм и да не подминават дори страни членки на ЕС.

Плевнелиев участва в марша на мълчанието

Президентът Росен Плевнелиев замина за Чехия и Полша, където във вторник ще участва във възпоменателните церемонии, посветени на жертвите на Холокоста. В Прага държавният глава ще направи обръщение пред Сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум "Let my people live!", посветен на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война. Следобед президентът ще участва в марш на мълчанието в Краков, Полша, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер "Аушвиц".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай