Местан: Волята на суверена трябва да бъде уважена

Местан: Волята на суверена трябва да бъде уважена | StandartNews.com

София. В контекста на протестите, които продължават близо месец, волята на суверена трябва да бъде уважена. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна днес.

Тук сме по волята на малка част от българските граждани, защото е така в условията на многопартийна демокрация, допълни той.

Отделните партии представят волята на част от суверена, но се ползват с неодобрението на онези, които не са гласували за една или друга политическа сила, каза още Местан.

Чухме много изявления, включително и от държавния глава, с които се осъжда езика на омразата; расизма; ксенофобията. Тези правилни тези може да звучат убедително, само ако сме били последователни в осъждането на езика на омразата, расизма, ксенофобията. Политиката не търпи двойните стандарти. Ефектът на бумеранга неизбежно ще стигне всеки, който е съдник, на онова, което сам е имал като поведение в предишни периоди, поясни Местан.

Днес Конституцията ни задължава - да уважим именно волята на суверена; много партийната демокрация предполага да се уважи волята на преобладаващата част от българското общество. В условията на демокрация, никой не може да се радва на управленски абсолют, каза Местан.

По думите му вчера, само с две думи, царят, г-н Симеон Сакскокубргготски, е казал съвсем ясно: Какво ни казва Конституцията? С оценката за министър-председателя Пламен Орешарски, с въпроса какво ще стане с българската държава, ако след всеки протест последват оставки, царят запълни усещането за отсъствие на отговорност за стабилността на българските институции, каза Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай