Местан: Победи демокрацията (ОБЗОР)

Местан: Победи демокрацията (ОБЗОР) | StandartNews.com

"След такава победа на демокрацията над репресията, на достойнството над страха, на чувството за гражданска общност над грозния националпопулизъм и над опита да бъдем унижавани ми се иска да поздравя всеки един сърничанин". Това заяви в специално обръщение лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Това, което постигнахте, не е победа само за най-новата българска община Сърница. Това е победа за достойнството", заяви още той. По думите му и преди изборния ден, а и през следващите дни и месеци ще се намират хора, които да твърдят, че "сте били под диктата на ДПС, а ДПС описвано от националпопулистите като образ на универсалното зло, в борбата срещу което всякакви средства са оправдани". "Искам да ви кажа нещо много важно, с което трябва винаги да се гордеем.

Преди години вашата смелост и непримиримата ви борба срещу възродителния процес дадоха решителен тласък за свалянето на комунистическия режим, а оттам и за началото на демокрацията в нашата страна", написа още лидерът на ДПС. Той допълни, че изборите в Сърница е трябвало да станат пример за успешно партньорство между ГЕРБ и Реформаторския блок срещу "злото ДПС". "Тази победа идва не само като опровержение, но и като гражданско предупреждение, че демокрацията винаги е по-силна от опитите за политическо унищожение", казва още Местан.

Загубил кмет на ГЕРБ обвини РБ за Сърница

Загубилият изборите досегашен кмет на Сърница се разсърди на Реформаторите заради загубата в неделя. Около 570 гласа не достигнаха на Мустафа Аликанов, подкрепен на балотажа в неделя и от Реформаторския блок, да запази поста си, на който бе избран през 2011 г. До вота се стигна, след като най-новата община се отдели от Велинград с указ на президента в началото на тази година. Избраният нов кмет Неби Бозов взе общината, след като 4256 избиратели му дадоха гласа си. Той обаче ще управлява само шест месеца - до есента, когато ще се проведат местни избори в цялата страна.
След загубата на вота Мустафа Аликанов почти обвини за поражението си Реформаторския блок. В понеделник той заяви пред бТВ, че не е кмет "заради пасивността на реформаторите". По думите му те не са го подкрепили между първия и втория тур на изборите, а техни представители в Сърница в деня на балотажа дори не е имало. От своя страна пък Божидар Лукарски в качеството му на съпредседател в блока обяви, че не знае "до колко това е едно емоционално изказване и отговаря на истината". "Сметките ни обаче показваха, че ГЕРБ и РБ имаме повече гласове отколкото ДПС. В крайна сметка обаче и 500 гласа не са чак толкова много", заяви Лукарски пред БНТ и допълни: "За Сърница обаче беше важно да се включим по-активно, това е така. Ние сме коалиционни партньори и трябваше да сме по-активни в подкрепата си".
В крайна сметка въпреки споровете и изборната надпревара, след това досегашният и бъдещият кмет изпиха заедно по едно кафе и обявиха, че ще работят заедно за бъдещето и успехите на Сърница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай