Местан откри 30 грешки в проектозаконите за българския език

Местан откри 30 грешки в проектозаконите за българския език | StandartNews.com

София. Зам.-шефът на парламента Лютви Местан откри над 30 правописни грешки в двата законопроекта за българския език, които парламентът обсъжда. "В червено съм отбелязал грешките – граматически и правописни. Има над 30 грешки. Ако тези законопроекти бъдат приети, то вносителите трябва първи да бъдат санкционирани", заяви Местан от парламентарната трибуна.

„Нямам претенции, че говоря правилен български език и ви моля и вие да не го правите. Езикът стои над всички нас. Усилията трябва да бъдат насочени към преодоляване на дефицитите на образователната ни система и затова министърът на образованието трябваше днес да стои тук. Приемането на един закон не може да ни направи по-грамотни. Уважението към български език е отговорност пред образователната политика, това е отговорност пред образователната система на българските училища”, каза още Лютви Местан.

"От днес нататък ще посочвам езиковите грешки, които допускат не само вносителите, но и всеки народен представител, който е подкрепил тези законопроекти", предупреди депутатът.

„На Държавния зрелостен изпит, включително и на последната матура знаете ли колко ученици са получили високи оценки, без да са съставили едно изречение в текстовата част – 37%. Ако това се превърне в непреодолим стандарт, тази промяна ще доведе до много по-голяма промяна, отколкото който и да е специален закон”, заключи Лютви Местан.

Депутатите започнаха работа с първо четене на два законопроекта за закон за българския език, внесени от опозицията. Първият е внесен от народния представител Любен Корнезов от ПГ на Коалиция за България. Вторият Законопроект за закон за българския език е внесен от народните представители Огнян Стоичков и Станислав Станилов от ПГ на „Атака”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай