Местан: Има време да стигнем до решение за бюджета

Местан: Има време да стигнем до решение за бюджета | StandartNews.com

София. Независимо от заявените позиции на двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП, аз мисля, че до понеделник все още има време да стигнем до решение за приемане на второ четене на двата закона за актуализация на държавния бюджет и бюджета на НЗОК. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след срещата си с президента, на която официално беше връчен проучвателния мандат на ДПС за съставяне на правителство.

Той подчерта, че това е важно, защото в противен случай ще се носи тежка отговорност пред пациентите и лекарите, а и пред цялото българско общество.

„Трябва да бъдем коректни към реалния конкретен прочит на числата", допълни Местан.

„Ако има воля за разговори, ние ще участваме в тях. Бихме подкрепили инициативи на държавния глава в тази посока. Ако той прецени, че има нужда отново да се съберем да направим още едно последно усилие да постигнем съгласие, ние сме отворени", подчерта Местан.

„Върнах проучвателния мандат с отказ да го реализирам. Самата процедура наистина продължи две минути, просто имахме разговор по другите актуални теми на деня. На първо място за това, че трябва да продължат усилията по отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет", добави Местан.

На въпрос какви ще са приоритетите на служебния кабинет, Лютви Местан отговори: Президентът беше любезен да представи приоритетите на служебния кабинет. Той споделя тезата, че отговорниците не биха могли да се ограничат единствено до организиране и провеждане на избори, защото с изключение на ограничената законодателна инициатива по всички останали теми, това е един кабинет, който е в своите пълни правомощия.

Попитан дали поставя условия за служебния кабинет, Местан уточни: Не, ние не сме поставяли абсолютно никакви условия. Изразът на силното очакване е това да бъде кабинетът на Република България, понеже той наистина ще организира изборите и като състав той да вдъхва достатъчно доверие, да създаде усещане за равна отдалеченост от политическите сили. Мисля, че президентът ще постигне този ефект.

Не сме обсъждали нито структура на Министерски съвет относно служебния кабинет, нито каквито и да е персони. Аз съм с достатъчен усет за конституционните правомощия на държавния глава, за да си позволя дори да отварям подобна тема", каза още Лютви Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай