Местан: Борисов и Дянков имат вина за тюнопроизводителите

Има натиск върху производителите на тютюн, каза лидерът на ДПС

Местан: Борисов и Дянков имат вина за тюнопроизводителите | StandartNews.com

София. "Престъпление е това, че Дянков и Борисов увеличиха дължимите социални и здравни разходи на тютюнопроизводителите от 241 лв. на 830 лева". Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в студиото на "Тази сутрин" по бТВ. "При нашето управление тютюнопроизводителите плащаха едва 241 лв. годишно социални и здравни осигуровки", обясни още той.

За двама души осигурени тютюнопроизводители вместо 482 лв., те бяха длъжни при Борисов да плащат 1660 лв. Управлението на Борисов отне от трапезата на най-бедните хора в България средно между 3500 и 4000 лева. Това е абсолютен факт, обясни още лидерът на ДПС. И уточни, че "всичко друго са брътвежи и политическа наглост". Местан бе категоричен, че зад забавената кампания за тютюна стои натиск върху тютюнопроизводителите за по-ниски цени.

"Явно търговците не започнаха кампания, защото нищо не ги задължава. Това са пораженията, които ГЕРБ нанесоха с тоталната либерализация. Заради особения характер на продукта, навсякъде в света има някаква регулация. България отиде най-далеч при Борисов и Дянков - тотална либерализация. Сега тютюнопроизводителите пият горчивата катранена чаша на Бойко Борисовото управление", каза още Лютви Местан и алармира, че трябва да се възстановят отношенията търговец – производител.

Става въпрос за това, че по закон трябва да е защитен интересът на тютюнопроизводителя, който трябва да е сигурен, че договорът, сключен с търговеца, ще бъде коректно изпълнен. А именно кампанията за тютюна да започне най-късно на 1 ноември и да завърши на 31 януари. Задължението на търговеца да плаща в срок и по цени, които да покриват стандартите за качество, каквито има, подчерта лидерът на ДПС.

Има криза на аргументацията на атаките срещу кабинета "Орешарски", коментира Местан по повод състоянието на кабинета. "Имаше съзнателно въздържане от коалиционно споразумение, защото подписването на междупартийно коалиционно споразумение щеше да влезе в противоречие с основната характеристика на кабинета "Орешарски" - че той е експертно-политически кабинет, а не политико-експертен. Тоест акцентът пада върху експертното начало. Ако ние бяхме тръгнали с такова споразумение, щяхме да бъдем обект на атака, че със споразумението парцелираме властта", подчерта още председателят на ДПС.

„Тютюнопроизводителите имат допълнително заплащане от държавата благодарение на ГЕРБ. Знам в какво ни обвиняват и колегите в безизходицата си стават смешни". Това каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева по повод тютюнопроизводителите и техните искания.

"Миналата година с 2 лева национални доплащания цената на тютюна бе 9,50 лева, добави тя. Фирмите в момента не започват изкупвателна кампания, защото чакат, тъй като държавата е в пълен хаос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай