Местан: Без коригиране на формулата на управление, изборите догодина ще бъдат „неизбежна необходимост”

Местан: Без коригиране на формулата на управление, изборите догодина ще бъдат „неизбежна необходимост”  | StandartNews.com

Кърджали. "Ако формулата на властта се коригира по посока на управление с ясен евроатлантически профил, ние сме готови да подкрепяме правилни управленски решения, без консумиране на властта, но ще бъдем откровена опозиция на ксенофобското направление в днешната власт." Това заяви на пресконференция в комплекс "Маказа" край Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан. Преди това той участва във възпоменателен митинг, посветен на 30-годишнината от началото на така нар. "Възродителния процес" в кирковското село Могиляне.

"Ние сме политическа сила, която след евровота се отказа от властта в името на националния интерес и в името на национални интереси можем да подкрепяме правилни решения без да участваме в управлението на страната. Оттук нататък ще попитам как ви звучи митът за преяждането с власт", каза още председателят на Движението. Той подчерта, че силата на партията не извира от властта, че тя е силна и в опозиция, защото води адекватната ни политика.

Лидерът на ДПС бе категоричен в оценката си, че реформаторите и патриотите са образували вътрешен мини коалиционен формат. Политикът определи съюза между Реформаторския блок и Патриотичния фронт като деформаторски блок, който деформира демократичните процеси в България и призова всички политически формации без Патриотичния фронт и Атака да направят общ фронт срещу ксенофобията.

В тази връзка и на митинга в Могиляне, и на пресконференцията Местан заяви, че ако премиерът Борисов иска неговият втори кабинет да бъде успешен, той трябва да се дистанцира от Патриотичния фронт. „Ако не се коригира формулата на управление, ще има силно реформаторско говорене без истински реформи в управлението и заради това кабинетът ще бъде обречен на неуспех, а предсрочните парламентарни избори през 2015 г. ще бъдат „неизбежна необходимост", каза Лютви Местан.

Ораторите на възпоменателния митинг пред Тюркян чешма в кирковското село Могиляне настояха делото за така нар. „Възродителен процес" да бъде възобновено, а извършителите - осъдени.

Според тях през последните дни се отбелязва 30-годишнината от насилствената смяна на имената на българските турци през 1984 г., но заедно с това и 42 години от преименуването на жители на Централните и Югозападни Родопи. Те настояха този процес да намери обективна отразяване и оценка в учебниците по история.

По повод наложените му 15 акта за говорене на турски език на предизборни прояви, лидерът на ДПС Лютви Местан подчерта, че това не е в нарушение на изборния кодекс и ако е необходимо казусът ще стигне до съда в Страсбург. По този повод евредепутатът Неджми Али коментира, че темата ще бъде обсъдена в ЕП и че депутатите от ДПС имат пълната подкрепа на цялата либерална група в Европарламента.

Във възпоменателния митинг в Кирковско участваха членове на централното ръководство на партията, депутати от региона, зам.–председателят на НС Алиосман Имамов, жители от цялата Кърджалийска област, от Разград, Благоевград, Смолян.

Сред гостите бяха също генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ, председателят на най –голямата изселническа организация „Балгьоч" д-р Юксел Йозкан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай