Меркел към Бойко: С вас сме за "Южен поток" (ОБЗОР)

Меркел към Бойко: С вас сме за "Южен поток" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел посрещна радушно българския премиер Бойко Борисов и водената от него делегация в Берлин. Премиерът избра Германия за първата си официална визита след встъпването в длъжност. Освен за "Южен поток" Меркел ще помогне на страната ни и за еврофондовете и съдебната реформа.

Берлин ни праща експерти за съдебната реформа и еврофондовете

Обсъждат новия хъб до Варна на среща на върха в Брюксел

Сложният казус около проекта "Южен поток" ще бъде сред ключовите теми на заседанието на Европейския съвет този четвъртък в Брюксел. Това стана ясно след разговора на премиера Бойко Борисов с немския канцлер Ангела Меркел днес. "В тази нелека икономическа обстановка България има нужда от подкрепа и Германия е решена да помогне с каквото може", заяви Меркел след срещата. "Аз съм много благодарен на канцлера, която пое ангажимент, заедно с Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК първо да излезем от правните казуси относно "Южен поток", каза от своя страна българският премиер.
Визитата на Борисов в Берлин, часове преди срещата на върха този четвъртък в Брюксел бе следена с огромен интерес от останалите премиери в ЕС, както и руски дипломати. След разговора с Борисов канцлерът Меркел подчерта, че ще се ангажира и ще изпрати нейни експерти и юристи, които да проверят юридически как стоят въпросите по "Южен поток". Германският канцлер и българският премиер, както и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обсъдят следващите съвместни стъпки на България и ЕК за намирането на изход по темата преди държавните ръководители на страните членки да се съберат при Доналд Туск.

От своя страна Борисов заяви, че е представил пред Меркел идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на Общ енергиен пазар. "Ще поставим темата и на Европейския съвет в четвъртък", посочи Борисов. Българският премиер отбеляза, че правителството е заложило средства в републиканския бюджет. "Има го и в бюджета на ЕК, интерконекторите, които изграждаме с Румъния, Сърбия и Гърция - можем да станем разпределители за европейската част", каза Борисов. И допълни, че на срещата при президента на Европейския съвет след два дни всеки от държавните глави на страните от ЕС ще може да коментира българското предложение.

"Що се касае до големите енергийни проекти - "Набуко" и тези, които биха могли в бъдеще време да минават през България, като "Южен поток", се договорихме да водим нормални отношения с руската страна и да се спазва правовият ред, законът и указанията на Брюксел", каза още министър-председателят.

По време на разговорите в Бундестага Борисов е предложи на канцлера Меркел да се даде още една година срок за усвояването на еврофондове от предходната бюджетна рамка. "Отново разчитаме на помощ от ЕК в по-бързото осигуряване на милиардите, загубени от България", каза Борисов. Премиерът посочи опцията, която ЕК даде на Словакия, Румъния и Гърция - да се удължи с една година срокът за усвояването на евросредствата. А от своя страна Меркел се е ангажирала с възможно подобно решение и за България, като на заседанието на Европейския съвет германският канцлер ще подкрепи искането на нашата страна.

В рамките на посещението си в Берлин премиерът Борисов и делегацията ни проведоха срещи с председателя на Бундестага проф. д-р Норберт Ламерт, с парламентарната фракция на ХДС/ХСС и с председателя на фондация "Конрад Аденауер" проф. д-р Ханс-Герт Пьотеринг. По време на визитата в Берлин премиерът Борисов е договорил Германия да помага на страната ни със свои експерти за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове. Посещението на българския премиер в Германия е първото на държавен ръководител след преизбирането на Меркел за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), отбелязаха запознати. Преди началото на официалните разговори Борисов поздрави германския канцлер за триумфалния резултат от вътрешнопартийния вот на конгреса в Кьолн преди седмица с близо 97 процента от гласовете.

Срив осуети живата връзка

Срив в системата на интернета осуети живата връзка по време на пресконференцията на премиера Бойко Борисов и канцлера Ангела Меркел. По първоначална информация излъчването на сайта на канцлерството трябваше да започне в 14,15 ч. След около час след това обаче стана ясно, че излъчване няма заради срив в системата.

Петкова отрече за газова криза

"Не са верни твърденията, че страната ни е на прага на газова криза". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова и уточни: "Булгаргаз" към момента е изряден платец". Енергийната шефка коментира още, че утре и идния понеделник ще бъдат направени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати природният газ за този месец. По думите й е нормална практика от ноември до април да се тегли газ от хранилището в Чирен, а през останалото време на годината там се трупат запаси. Енергийният министър коментира и темата с очакваните загуби на Националната електрическа компания (НЕК). Около 600 млн. лв. е загубата за 2014 г., която компанията ще претърпи само от регулирания пазар, като загубата от цената, по която НЕК купува енергията и е длъжна да я продава, се очаква да бъде около 850 милиона, каза тя. По думите й фактът, че НЕК купува електричество по-скъпо, отколкото продава, е заложен и това е една от причините за тежкото състояние на енергетиката. "Сами разбирате, че няма компания в света, която да издържи на подобна разлика в цените", коментира Петкова.

Премиерът пресметна: Докато ме нямаше, загубихме 10 млрд.

Нашенците в Германия го питаха за реформата в здравеопазването и задължителния вот

10 милиарда лева назад. Това е равносметката в периода между падането от власт на правителството на Бойко Борисов на 20 февруари 2013 година и 7 ноември 2014-та. Това съобщи премиерът на българите, които живеят в Германия, в неделя вечерта. Повече от два часа той разговаря с десетки хора от българската общност в Берлин в сградата на посолството ни.
"Аз съм за дълг, но да си направим още един мост на Дунава, да си кофинансираме европейските проекти, да си направим пътя Мездра - Ботевград - Видин за втория мост. А ние сега трябваше да платим за КТБ. Там отиват 2 милиарда. 900 млн. отиват в друга банка, защото европейската комисия ни посъветва, ето ги три милиарда, 4 милиарда е дългът на НЕК, 1,4 млрд. лв. - неразплатени на общините. От падането до идването на власт на ГЕРБ близо 10 милиарда загуби", обобщи премиерът пред събралото се множество. По думите му КТБ е била умишлено фалирана.

Сред основните теми, за които сънародниците ни питаха Борисов, пък бяха реформата в здравеопазването и задължителното гласуване.

"И докато при нас четири години икономическата ни политика бе давана като пример от Берлин пред цяла Европа и света, само за последната една година правителството на Орешарски доведе България до рекордни дългове и фалити. Това е равносметката", каза още Борисов. И призова: "Сега обаче трябва да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата".

Чакаме решение за Шенген през март

Решението за това дали страната ни да стане част от Шенген ще стане ясно през март.
"Надявам се, че март 2015-та ще се вдигнат морските и въздушните граници на България за Шенген", каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с канцлера Ангела Меркел.

Борисов е изброил всички трудности пред България с бежанската вълна и огромните ресурси, които страната харчи за сигурността на границата. "Огромни ресурси се харчат, а българите се държат изключително толерантно с тези хора. И затова считам, че що се отнася до условията на Шенген, особено по въздух и вода, България е изправна и се надявам до март месец да убедим Европейския съвет в това", заяви Борисов.

Меркел от своя страна заяви, че дали морските и въздушни граници ще бъдат вдигнати, ще се реши едва през февруари, когато се видят и следващите доклади на механизма за наблюдение на България и Румъния от ЕС. Тя посочи, че е видяла напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност и решимост на това правителство да я продължи.

И ЕНП поздрави Генерала

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес поздрави премиера Бойко Борисов за встъпването му в длъжност. Испанецът отбелязва, че Европа е в процес на излизане от най-тежката икономическа криза в своята история. "Изискват се непрестанни усилия за възстановяване на икономическия растеж и разкриването на работни места, както и за справяне с глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, включително поддържането на конкурентоспособност чрез насърчаване на отворени и цифровизирани икономики", заявява Лопес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай