Мерджанов: Заради гузна съвест ГЕРБ се извъртяха на 180°

Мерджанов: Заради гузна съвест ГЕРБ се извъртяха на 180° | StandartNews.com

София. От ГЕРБ се обръщат на 180 градуса, което не е изненада за нас, това е показателно за „предвидимата" политическа сила ГЕРБ. С тези думи председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов коментира отказа на ГЕРБ да влизат в парламента.

„Ако българските граждани искат такава политическа сила да ръководи управлението на страната, нека дават доверието на нея", каза той.

По думите му ГЕРБ още веднъж са се усетили, че стават съучастици или инициатори в грабеж. „В подписването на един празен чек, с който необяснимо как бъдещото служебно правителство очевидно при бабуването на президента, с тайното съгласие на ГЕРБ и ДПС, искаха да се разпореждат с финансите на държавата, с финансите на българските данъкоплатци, с финансите на обикновените граждани.

Това е истината. Може би заради гузна съвест днес се извъртяха на 180 градуса", заяви Мерджанов, обобщавайки случващото се в Народното събрание.

Мерджанов подчерта, че ГЕРБ са влезли в собствен капан, тъй като вчера по предложение на Цецка Цачева гласуваха да се удължи работата на Народното събрание до 5 август, тъй като по правилник трябваше да излязат във ваканция от първи август. „Сега те трябва да излизат от това неудобно положения", коментира Мерджанов. Той увери, че от Коалиция за България ще спазват ангажиментите като членове на комисиите, ако има такива заседания, техните колеги най-вероятно ще участват, но с категоричните аргументи от вчера за несъгласие за тази актуализация.

Относно отказът от подкрепа наактуализация на бюджета на НЗОК вчера, Мерджанов обясни, че това е позицията на партията още от самото начало. „Не виждам никаква колизия в тази наша позиция. Ние сме „за" актуализация на бюджета на Здравната каса с 225 млн. лева, каквото беше първоначално", обясни той.

Според Мерджанов, е интересно защо винаги критичните въпроси са насочени към Коалиция за България и припомни, че формацията е била мандатоносител до момента на действие на това правителство. „Правителството е в оставка, тази оставка беше приета от НС и тук се правят задкулисни опити да се дават правомощия на служебното правителство. Въпросите оттук-нататък следва да бъдат насочени към президента Плевнелиев и към лидерите на тези парламентарни групи, които подкрепяха до преди малко актуализацията на бюджета", каза още Атанас Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай