Мерджанов обвини президента в превишаване на правата му

Мерджанов обвини президента в превишаване на правата му | StandartNews.com

София. "Още след консултациите при президента Росен Плевнелиев и изявлението му днес пред НС, стана ясно, че той поставя условя, които далеч надвишават конституционните му правомощия", заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов в Народното събрание.

"Въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета, истината е, че няма причини за радикални промени в бюджета на държавата към настоящия момент. Такива са допустими само в бюджета на НЗОК", посочи Мерджанов.

"Актуализацията на бюджета не е акт, който следва да се гласува бързо по неясни причини. Това са думи на самия президент, който точно преди една година наложи вето на актуализацията на бюджета именно с тези аргументи.

"Той иска служебното правителство да може да иска заеми, за да си осигури комфортен буфер. Президентът търси консенсус по въпроси за БНБ. Една година не само, че самият той не работи за консенсус, а направи всичко възможно за изостряне на политическата конфронтация", допълни Атанас Мерджанов.

"Разпускането на парламента не означава разпускане на парламентарната система и заменянето й с президентска. Нека оставим на българския народ да каже кой е най-достоен да се заеме с решаването на въпросите за БНБ, дълговете, бюджета", подчерта Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай