Мерджанов: ГЕРБ трябва да носи политическата отговорност

Мерджанов: ГЕРБ трябва да носи политическата отговорност | StandartNews.com

София. Следим развоя на политическите разговори и ако бъдем потърсени отново от ГЕРБ, ние сме готови да водим допълнителни консултации, но не заради някакви отстъпки, а заради опит действително да се намират полезни за държавата решения. Това говорителят на БСП Атанас Мерджанов в предаването "Седмицата" по "Дарик".

Представителите на ГЕРБ имат визия как да бъде сглобено следващото правителство, но се натрапва едно усещане за бавене, за тупкане на топката, което е необяснимо и смущаващо, обясни той, цитиран от пресцентъра на БСП.

На въпрос, дали БСП би подкрепила правителство, начело с Бойко Борисов, говорителят на БСП припомни, че след проведените консултации са се очертали сближение по 4, тотално различие по 8 пункта и частична съвместимост по два въпроса. „Все пак ако има някакво желание, тон трябва да бъде даден от водещата страна и позиция. Ние, за разлика от другите политически партии, не се натискаме за властта", категоричен бе Мерджанов. По думите му БСП има достатъчно проблеми във вътрешнопартиен план. „Народът ни отреди мястото на опозиция. Друг е въпросът каква щеше да бъде нашата тежест, ако парламентарната ни група не беше 39, а примерно 60 народни представители. В крайна сметка нещата са ясни и затова водещата партия ГЕРБ трябва да понесе и да носи системно тази политическата отговорност", каза още социалистът.

Не е важна бройката на приоритетите, по които има съгласие, а същината на тези въпроси, изтъкна Мерджанов. „Когато имаме драстично разминаване по линия на данъчната политика, по линия на строителството на големите инфраструктурни проекти, по линия на пенсионната реформа – това са въпроси, по които не можем току така да направим компромиси и да отстъпим от заявени наши позиции", категоричен бе той. Социалистът допълни, че няма драма БСП да подкрепи разумни предложения, които идват от ГЕРБ или други политически партии. Според него през годините БСП е правила прекалено много компромиси в името на националното съгласие, в името на коалиционните партньорства и в крайна сметка се е стигнало до ситуация, в която народът й е отредил място на опозиция с 39 депутати.

Категорично не сме съгласни с подхода да атакуваш партията отвън, през медиите
Помолен да коментира критиките на социалиста Кирил Добрев към част от ръководството на БСП, Мерджанов заяви, че партията ще решава своите проблеми вътре. „Категорично не сме съгласни с подхода да атакуваш партията отвън, през медиите. Това някак си е не е партийно, не е колегиално, не е другарско", каза още по темата говорителят на БСП. Той добави, че не е коректно резултатите от изборите да се обясняват с няколко души в ръководството, които по думите му са дали много на партията.

„БСП очевидно има много тежки проблеми и те не са от година – две. За мен специално те са от последните 10-12 години, когато партията се модернизираше в контекста на европейските изисквания, правеше компромиси, включително и от програмни намерения, не обясняваше достатъчно добре възходи и падения и някак си свикнахме да обясняваме загубите по някакъв по-заобиколен, по-заоблен начин „ каза още Мерджанов. В тази връзка той заяви, че председателят на партията Михаил Миков е постави няколко много важни въпроса, които опират най-вече до членството в партията. „Очевидно въпросът, кои сме, какви сме- идва сериозно на дневен ред и това трябва да бъде отправното ни политическо послание за промяна", заключи Атанас Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай