Мечтата на Бойко: Аутобан свързва Белград, София и Букурещ (ОБЗОР)

Мечтата на Бойко: Аутобан свързва Белград, София и Букурещ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Крайовска тройка на Балканите създадоха Борисов, Понта и Вучич

Мечтата ми е да видя магистрала Белград - София - Букурещ. Това заяви Бойко Борисов след разговора си с премиерите на Румъния Виктор Понта и на Сърбия Александър Вучич в Крайова. Тримата нарекоха вчерашната среща "Крайовска тройка". Правителствата на трите държави ще задействат общи транспортни, инфраструктурни и енергийни проекти. "Както Вишеградската четворка работи заедно, така и ние ще можем", заяви Понта.

Борисов уточни, че с колегата си са очертали и свързването на Букурещ с Русе. "След това по "Хемус" Сърбия ще има излаз и на Бургас, и на Констанца", обясни българският премиер. И в типичния си стил каза, че така ще стигаме и до Пекин. "Използваме Крайова, за да кажем - войната назад, мирът - напред", заяви още Борисов. Той и Понта са заявили на колегата си Вучич своята готовност да подкрепят Сърбия за влизането й в Евросъюза.

По думите на Борисов страната ще бъде член на ЕС в рамките на пет години. Вучич от своя страна призна, че се вижда за първи път с българския си колега, но е изключително доволен от разговорите. Като конкретна тема за дебат между Понта и Борисов е било и присъединяването на двете страни към Шенген. "Аз вярвам, че заедно ще влезем в Шенген и заедно ще премахнем мониторинговия механизъм", заяви в заключение Понта. Българският премиер е поканил двамата си колеги във Варна.

Нашите служби заедно с румънските си колеги ще работят заедно и така ще осигурят спокойствието на региона. Това стана ясно след проведеното съвместно заседание межди правителствата на двете страни в Крайова. "Призовавам българските и румънските служби да работят заедно и пазят границата като обща, защото тя е такава", заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието.

Премиерът за падане на санкциите за Русия

"България няма официален отказ за строежа "Южен поток". ЕС е категоричен, че без да се изпълни третият енергиен пакет, нито една страна не може да си позволи да го прескочи. Ние не сме против Русия. Всяка една държава ще бъде принудена да спазва правилата. Аз се надявам по-бързо да паднат санкциите", каза премиерът Бойко Борисов в Крайова. Той е запознал колегите си с идеята за изграждането газов хъб у нас във Варна.

Борисов отправи призив към всички министър-председатели да не се опитват да прескочат ЕС. "Ако някой си мисли, че може да прескочи ЕС, няма да му се получи. Има правила", категоричен беше Борисов. Той не скри, че завижда на колегата си Виктор Понта заради факта, че румънците вече добиват газ от своите находища в Черно море. "Не виждам интерес от руска страна, ние им плащаме, мисля около 6,7 милиарда на "Газпром", обясни отново Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай