Мая Манолова: Няма политически договорки за ВСС

Мая Манолова: Няма политически договорки за ВСС | StandartNews.com

София. Ще станем свидетели на парламентарно представление, каза пред БНР депутатът Мая Манолова, член на Правната комисия в парламента, по повод изслушването на кандидатите за ВСС. 

От неправителствените организации са направили каталог с въпроси, които да покажат отношението на кандидата към независимостта на съдебната система и отказа на досегашния ВСС да стане гарант за това да не бъде допускано влияние върху нея. Очакването е прекалено, защото в рамките на 10 минути не могат да бъдат зададени всички удобни и неудобни въпрос. Но пък нека да не забравяме, че биографиите и концепциите са вече на сайта и от тях може да се направят изводи за кандидатите. Хората от неправителствения сектор са достатъчно навътре, за да видят за какъв кандидат става дума. 

Днес можем да излъжем Брюксел, че сме провели публичен дебат и избор, но дейността на днешните кандидати ще стане ясна още утре, когато те заработят. 

Нося отговорност, че съм подкрепила досегашния ВСС. Но тогава нямах кандидат. Сега съм предложила кандидатура, която би правила чест на парламента. Ако бъде избран моят кандидат, ще бъда отговорна за неговото поведение и за това, което ще каже днес. Виждам опити недоверието да бъде опровергано с безупречни кандидатури. Изслушването не е последното действие от тази пиеса. После ще стане ясно как ще се работи и кой кого е предложил, каза Манолова.

БСП не участва в договорки, няма договорка за разпределение на местата във ВСС. Абсурдно е управляващите да приемат нашите четири предложения. Ще стане ясно буквално след дни кой ще бъде избран. Добре е да бъдат избрани безупречни професионалисти и смели хора. Нека да не бъдем предварително пристрастни, каза още Мая Манолова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай