Мая Манолова е новият омбудсман

Мая Манолова е новият омбудсман | StandartNews.com

Ще ми липсва страстта на парламентарната трибуна, призна тя

Със 129 гласа народните представители избраха Мая Манолова за омбудсман. Опонент й бе досегашният омбудсман Константин Пенчев, който беше издигнат от Реформаторския блок.

9-членна комисия реши именно Манолова да поеме поста. Тайното гласуване се проведе преди минути, като членовете имаха 1 час , за да пуснат бюлетина в полза на Мая Манолова или Константин Пенчев.

Ще ми липсва страстта на парламентарната трибуна, но ми предстои не по-малко важна – за правата на българските граждани, заяви от парламентарната трибуна Манолова.

Тя благодари на всички, които са я подкрепили за увереността, че ще бъде ефективен, истински достоен защитник на българските граждани.

„Благодаря на тези, които не ме подкрепиха, защото ще докажа, че мога да бъда най-добрия омбудсман", посочи тя.

„Убедена съм, че ще работим добре заедно", категорична бе тя.

Двамата кандидати бяха представени накратко от политическите сили, които ги издигнаха и се проведе дебат в пленарната зала.

След това депутатите гласуваха тайно за един от тях в импровизирани секции в зала "Запад" на парламента. Още от сряда в ранния следобед залата беше оборудвана с тъмни стаички и урна. На вратите бяха разлепени и списъците с имената на народните представители по азбучен ред, разпределени в три секции.

Всеки депутат на влизане в залата получи празен плик, в който сложи бюлетината с избраното от него име. Когато приключи тайното гласуване, деветчленната комисия, която беше избрана за провеждане на тайното гласуване за омбудсман, започна преброяване на гласовете.

Депутатът Евгений Стоев от ГЕРБ е председателят на комисията за избор на омбудсман. Останалите членове са Иван Иванов от АБВ и съименникът му от РБ Хюсеин Хафъзов (ДПС), Валентин Касабов (ПФ), Стефан Кенов (БДЦ), Миглена Александрова - "Атака" и независимата депутатка Ана Баракова.

Червената фурия Мая Манолова е фаворит на БСП, АБВ, БДЦ, ПФ, както и на част от депутатите от ГЕРБ и ДПС. Във Фейсбук социалистката има повече от 1500 поддръжници за поста. След като вече е избрана, Манолова ще трябва да напусне БСП, защото по закон общественият защитник е надпартийна фигура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай