Маринов ще укрепва системата на МВР и кадровото обезпечаване

Маринов ще укрепва системата на МВР и кадровото обезпечаване | StandartNews.com

В днешния ден приключи моят професионален стаж, заяви министър Младен Маринов. В продължение на почти 28 години, аз и колегите ми преминахме през много горещи точки, решавахме сложни казуси, правихме всичко възможно да защитим нашите служители, както и всички, които работеха в съответните операции. Допускахме и грешки, които отчитахме и от които извеждахме правилните изводи, но продължавахме заедно да работим за сигурността на страната и хората. Днес поемам много сериозна отговорност и ще разчитам на всички вас, директорите в министерството, за да продължим да подпомагаме професионалната дейност, заяви министър Младен Маринов при встъпването му на новия пост.

Той подчерта, че министерството е стъпило на две важни колони – политическото и професионално ръководство, които са изключително важни и без които ведомството не може да съществува. В ежедневната работа са възниквали спорове, но в откровен диалог са вземани най-правилните решения в името на по-добрата работа. Министър Маринов посочи, че ще разчита на Валентин Радев, на неговия опит и подкрепа в парламента. Вътрешният министър благодари сърдечно на професионалния екип, който с верния си поглед е и основен двигател в дейността на министерството и увери, че ще направи всичко да бъде буфер между натиска отвън и възможността колегите да си вършат работата. Той очерта и един от основните му приоритети - обучението на служителите, защото системата се нуждае от укрепване, гарантиране на сигурността на професионалните служители, кадрово и техническо осигуряване.

По думите му реформи трябва да има, но в момента трябва да акцентираме на стабилността и развитието на системата. Над 1 700 са новоназначените служители, тенденцията се обърна и сега напускат много по-малко професионалисти. Затова ще насочим усилията си към практическото им обучение, особено на тези, които всеки ден работят на „терен".
Министър Маринов каза, че още днес ще потърси представителите на синдикалните организации в министерството, за да разговарят именно за развитието на човешките ресурси. До момента се направи много за униформения състав и служителите го оценяват. Той припомни, че бяха увеличени заплатите, служителите получиха ново оборудване и униформи – заслуга на политическото ръководство. Защитата на всеки полицай е важна за нас, допълни вътрешният министър и посочи, че тези усилия ще продължат и в бъдеще.

В знак на уважение министър Младен Маринов връчи на своя предшественик плакет на МВР и личен подарък – колаж от снимки, свързани със значими събития от неговия период като министър на вътрешните работи.

Пожелавайки „на добър път" на министър Маринов, Валентин Радев се спря на извървения за година и четири месеца път, в който са извършени много положителни неща – назначени са над 1000 полицаи, жандармеристи и гранични полицаи, предприети са решителни стъпки за противодействие на пътнотранспортните произшествия, службите доказаха своя професионализъм по време на европредседателството на страната ни. По думите му е необходимо оптимизиране на структурата, а основната задача е хората да останат във фокуса на вниманието на професионалното и политическото ръководство.

Радев изрази надежда, че усилията, положени в укрепването на министерството ще продължи. Той благодари на професионалното и политическото ръководство за тяхното доверие и помощ и увери министър Маринов, че от парламента ще има неговата и на колегите му подкрепа. Като символ на приемственост ексминистър Радев връчи на своя колега тиролската шапка – един от символите на тройката председателство на Съвета на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай